O vizită la Palatul Balchik al Reginei Maria

În ultimii ani, am petrecut mai mult timp la malul Mării Negre descoperind locuri noi sau revizitând cochetul palat de la Balchik al Reginei Maria. E un sentiment special să citesc în biografia reginei fericirea pe care o simțea în acest colț de rai pe care și l-a construit, iar apoi să-l vizitez. Am fost la palat în diferite momente ale anului și fiecare are farmecul său: trandafirii înfloriți de-a lungul falezei primăvara, palpitația florilor de vară, lumina caldă de toamnă și melancolia frunzelor îngălbenite. 

Cum ajungeți & parcare

Înainte de vizita la palat, citiți biografia Reginei Maria sau vedeți filmul Maria, Regina României – e plăcut să știi dinainte câteva lucruri despre omul care a clădit acest loc .

Față de Vama Veche, distanța până la Balchik este de aproximativ 65 km, pe un drum drept, cu câteva sate risipite de-a lungul lui.  Vedeți indicatoare de ”Balchik” pe șosea, iar semnul că ați ajuns este dat de sensul giratoriu din care veți ieși spre centrul localitații, stânga cum veniți dinspre România.

Lângă palat se află o parcare ”administrată” pentru care trebuie să plătiți 2 leva/oră. Nu-mi amintesc să fi primit bon, dar mi s-a dat un flyer în care mi s-a sugerat să mâncăm la unul din restaurantele de la intrarea în palat. Nu m-a inspirat sugestia. O altă opțiune este să parcați în port, plimbându-vă pe faleză circa jumătate de oră până la palat.

Scurt istoric

De la începutul secolului XX până în 1940, Cadrilaterul (care include Balchik-ul) a aparținut României. Odinioară denumit ”cuibul liniștit”, palatul de la Balchik era preferat pe timp de vară de Regina Maria a României Mari. Palatul a fost clădit între 1925-1929 de arhitectul E. Guneșpe un teren oferit de către bancherul Ioan Crissoveloni. Ansamblul palatului este format dintr-o superbă grădină de 16 ha, cele 6 case destinate fiecăruia dintre copiii săi și locuința reginei. Castelul propriu-zis este o vilă distinsă, cu ziduri albe și țiglă portocalie ce combină stilul arhitectural turcesc cu minaret și stilul bulgăresc. Este alcătuită din câteva încăperi construite anume de regină după planurile sale: intrarea în palat se face printr-un hol care se deschide într-o cameră de primire, iar la etaj se află un living deschis, cu o nișă ce ascunde patul reginei, o baie în stil turcesc, 3 terase și încă două încăperi. Atât de drag i-a fost acest loc reginei încât a dorit ca la moartea sa, inima să-i fie depusă în Capela Stella Maris unde s-a odihnit numai până la revenirea Cadrilaterului Bulgariei, iar inima reginei a fost mutată la capela Castelului Bran.

Domeniul castelului include pe lângă frumoasa Grădină Botanică mai multe clădiri și vile, Puntea Suspinelor, capela Stella Maris, restaurantul la care Regina Maria servea masa și care este deschis și astăzi. Grădina a fost proiectată de un arhitect peisagist englez, iar cei care o întrețin astăzi fac o treabă grozavă pentru că se vede dragul de flori la fiecare pas.

După vizitarea palatului, puteți face o plimbare pe faleză în direcția portului, unde se poate mânca bine, iar dacă aveți costumele de baie, vă puteți bălăci în mare.

Preț: Nu se poate vizita doar o parte din ansamblu, deci trebuie să cumpărați bilet pentru ambele – grădină și palat. Se poate plăti și în lei la un curs de 2,5 lei/1 leva, iar prețul oficial este: grădina – 7 leva/adult si 2 leva/copil, palatul – 5 leva/adult și 1 leva/copil. Mașina o puteți lăsa în parcarea amenajată, iar costul este de 2 leva/oră.

Program: 08.00-20:00 (vara); 08.30-05.00 (iarna).

Localizare:  Situat la 65 de km de Vama veche, Balchik este ușor de găsit, localizarea GPS este aici:  

ATENȚIE: Nu uitați, la intrarea în Bulgaria este nevoie să cumpărați vinieta, care costă 15 leva pentru 7 zile; poate fi cumpărată și online aici.

Alte sugestii de locuri din zonă găsiți în articolele 7 plaje necunoscute aproape de Vama Veche și Locuri și plaje lângă Vama Veche (II).

Voi ce alte locuri frumoase ați mai descoperit?