Filmul Maria, Regina României – premiera toamnei

Începând cu poveștile bunicii mele și sfârșind cu lecturile, despre Regina Maria am auzit mărturii de la oamenii vremii, din piese de teatru ori din biografii bine documentate. Piesa Regina Maria, regina tuturor românilor aduce un elogiu celei căreia îi datorăm România Mare, în interpretarea minunată a Lianei Ceterchi. Anul acesta însă, filmul Maria, Regina României, prezentat în avanpremieră în cadrul Festivalului ”Les Films de Cannes a Bucarest”, a fost declarat câștigător la categoria premiul publicului.

Pentru Regina Maria am simțit întotdeauna o profundă admirație și respect, m-a inspirat spiritul feminin și uman al acesteia. În timpul regimului comunist, imaginea reginei a fost știrbită și distorsionată, dar în ultima perioadă i-a fost recunoscut pe deplin meritul de a aduce laolaltă provinciile românești. Regina, alături de Regele Ferdinand au fost încoronați ca primii monarhi ai României Mari, ce au păstrat pentru țara noastră devotamentul și patriotismul: Ferdinand a întors armele către țara sa de origine, în timpul Primului Război Mondial, iar Regina Maria a făcut numeroase acțiuni umanitare, culturale, devenind un simbol al loialității autentice și devenind extrem de iubită de oameni.

Pelicula ne introduce în atmosfera tensionată de la finalul Primului Război Mondial. Dincolo de acuratețea și corectitudinea consemnării evenimentelor, filmul are marele merit de a pune în lumină elemente ce respiră aerul unei perioade puțin cunoscute care pătrunde în culisele unuia dintre cele mai intense momente din istorie: Conferința de pace de la Paris, 1919. Cu toate îndoielile Consiliului Coroanei, Regina călătorește în capitala Franței pentru a cere puterilor occidentale ceea ce prim-ministrul Brătianu nu reușise, cu toate eforturile: recunoașterea României Mari. Demnă în rugămintea ei și cu multă determinare, Regina Maria a căutat soluții corecte politic pentru a-și atinge scopul.

„Au fost recreate în postproducție zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gara din Lyon, pentru a reda prin toate detaliile decorul, scenografia si atmosfera acelor ani. Filmările au avut loc în România și Franța și au pus în valoare locații autentice, precum biroul Regelui și al Reginei, Palatul Cotroceni, Castelul Peleș.” (Gabi Antal, producător)

Realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, scenariul a fost adaptat pentru marele ecran de Ioana Manea, alături de producătorul filmului Gabi Antal și regizorul Alexis Sweet Cahill.

Filmul este amestec între documentar și film artistic, cu costume și scenografii demne de un film hollywoodian, vorbit în 3 limbi – română, engleză și germană. Co-scenarista Maria-Denise Theodoru ne-a împărtășit că filmul a avut mai multe surse și perspective: a reginei, datorită jurnalelor ei, a ziarelor monarhiste, dar și a celor anti-monarhiste din acele timpuri. Filmul este și un minunat prilej artistic și documentar atât pentru educația istorică a copiilor, cât și pentru adulții care-și doresc un strop de adevăr istoric. Aceasta deoarece filmul redă fapte istorice și conferă reginei ceea ce regimul comunist i-a confiscat: meritul de a fi cea mai loială româncă de origine străină.

Din distribuție fac parte actori români, francezi și englezi: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Știrbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

Din 8 noiembrie, filmul va putea fi vizionat în cinematografe, iar mai multe detalii puteți urmări și pe pagina Facebook. Vizionare plăcută!

Sursa foto: Maria, Regina României – film.