O vacanță aproape gratis la Nisa

Franța este una din destinațiile mele preferate, iar Coasta de Azur nu face excepție. Găsești aici peisaje din cele mai frumoase, palate de vizitat și mâncare senzațională.
Transport
1. De la/spre aeroport există autobuzul Nice Airport Express Bus care costă 6 EUR/drum și circulă cu o frecvență de 20 de minute. Ultimul autobuz e la 23:50, iar capătul lui este la Piața Garibaldi via Centrul vechi.
Puteți lua și taxiul care costă 32 Euro (este rată fixă reglementată de Primărie) sau Uber (costă între 28-32 Euro).
2. În oraș puteți folosi autobuzul sau tramvaiul, iar biletul costă 1,5 Euro. Dacă luați abonament pentru 10 călătorii, prețul este 10 Euro.
3. Dacă doriți să călătoriți cu autobuzul în afara Nisei, folosiți Ligne d’Azur. Puteți plăti direct la șofer 1,5 Euro/călătorie, abonamentul nu este valabil și pentru călătoriile extra-orășenești.
Nisa
În acest oraș înfrățit cu soarele sunt numeroase atracții turistice care pot vizitate gratuit, dar și unele care merită văzute deși se plătește intrare. Am făcut mai jos un mix ale celor mai interesante locuri de vizitat, astfel:
Centrul vechi (Vieille ville) cu piața de flori și restaurante – aici se mănâncă excelent fructe de mare și pește.
Promenade des Anglais merită o plimbare prelungită. Pe acest bulevard cunoscut este și faimosul Hotel Negresco  , făcut de un român. Luați-vă un cocktail la bar și admirați operele de artă din interior, inclusiv candelabrul destinat unui țar al Rusiei.
Palatul-muzeu Massena datează din secolul al XVIII-lea și este situat chiar lângă Hotel Negresco. Aici se află masca mortuară a lui Napoleon, precum și diadema și capa purtate de Josephine, dar și scrisorile celor doi. Intrarea costă 10 Euro. Program: Mi-L, 10-18. Piața Masenna se află lângă muzeu.
– În cartierul Cimiez se află ruinele romane Cimeneleum, fosta capitală romană a provinciei Alpilor Maritimi, cu amfiteatrul roman. Tot aici se află și Muzeul Matisse. . Intrarea costă 4 Euro/persoană.
Castelul din Nice sau Colline du chateau oferă o panoramă superbă a orașului, deși plimbarea este destul de abruptă până sus. Program: 8:30-18 (20 vara). Încercați să prindeți un apus în acest loc, e nemaipomenit.
Palatul Lascaris se află în Centrul Vechi, iar intrarea costă 10 Euro. Program: Ma-D, 10-18.
Muzeul Marc Chagall a fost realizat chiar cu ajutorul artistului care a instalat mozaicul și alte opere. Accesul este gratuit în prima duminică din lună.  Intrare: 9 Euro/persoană. Program: Mi-L, 10-17 (18 vara)
Există trei opțiuni de vizitare pentru muzee:
  1. Cumpărați bilet la fiecare muzeu pe care doriți să-l vizitați.
  2. Cumpărați un bilet valabil 24 de ore, cu acces gratuit la cele 14 muzee municipale care costă 10 Euro. Include muzeele: Muzeul Matisse, Muzeul  de arheologie, Muzeul de artă modernă, Palatul Lascaris, Muzeul de Arte frumoase, Muzeul Massena.
  3. Cumpărați un bilet valabil 7 zile, cu acces gratuit la cele 14 muzee municipale și costă 20 Euro. Nu include Muzeul Național Chagall.
Muzeele gratuite din Nisa sunt:
  • Muzeul de artă asiatică   Program: Mi-L, 10-17.
  • Vila Arson are lucrări de artă contemporană. . Program: Mi-L, 14-18.
  • Mânăstirea franciscană situată în zona Cimiez. Program: L-S, 10-12; 15-17:30.

Majoritatea muzeelor sunt închise marțea, dar există câteva care au program în această zi:

Excursii lângă Nisa

– E de la sine înțeles că trebuie să faceți o excursie la Monaco, pe care îl puteți vizita la picior cam în jumătate de zi (o luati pe coastă, vedeți Casinoul, Muzeul Oceanografic, grădina exotică, apoi urcați spre Palat, admirați panorama, orașul vechi etc).

Pentru a ajunge la Monaco luați autobuzul, costă 1,50 Euro/călătorie; biletul îl plătiți la șofer. Merită să vedeți Coasta de Azur ce șerpuiește pe lângă mare. Există și posibilitatea de a lua trenul, ajunge puțin mai repede, prețul variază între 2-8 Euro/drum.

– Spre Monaco se află sătucul Villefranche sur Mer   (vă puteți opri la dus sau la întors din Monaco). Este extrem de chic și pitoresc, are și o plajă frumoasă și se mănâncă tare bine la restaurantele din centru.
– faceti o excursie spre Cannes. Transportul cu trenul costă cam 7 EUR, iar cu autobuzul nr 200 din Nisa costă 1,5 Euro. Începeți cu o plimbare pe bulevardul La Croisette, admirați portul vechi, orașul vechi – Le Suquet datează de pe timpul romanilor. Vizitați piața Forville   (Marche Forville), vedeți clădirea Primăriei și vizitați parcul La croix des gardes   construit în secolul al XIX-le-a în jurul unui castel; parcul culminează cu o cruce imensă în cel mai înalt punct al acestuia. Faceți shopping pe Rue des Antibes și mergeți la plajă.


– în Cagnes sur Mer (spre Cannes ca și direcție) se află muzeul Renoir, a cărui intrare costă 6 EUR. Program: Mi-L, 10-13, 14-18. Filmul despre ultimii ani de viață ai lui Pierre-Auguste Renoir e fermecător, a fost filmat chiar în această resedință.
Mâncare
Zona Coastei de Azur se află la intersecția gusturilor.

Printre deliciile pe care trebuie să le încercați aici sunt: Socca – o clătită crocantă coaptă în cuptor, salata Niçoise – un mix de salată, roșii, ceapă, ou fiert, ton și anșoa, Le Pan Bagnat – salată Niçoise în sandwich, Pissaladière – un fel de pizza cu topping de ceapă, anșoa și măsline, Ratatouille – mâncare specifică Franței, cu origini în Nisa, este un ghiveci de legume asezonat cu ierburi aromatice, Soupe au pistou – o supă de fasole cu sos pistou care e făcut din cuișoare, busuioc și ulei de măsline. Încercați fructe de mare în paste ori cu orez, sau pește proaspăt. Dimineața e nelipsit un croissant cu cafea.

Vouă cum v-a plăcut Nisa?Booking.com