Intriga matrimonială de Jeffrey Eugenides

Intriga matrimonială mi-a sugerat la început o lectură presărată de probleme maritale ori legături primejdioase. M-am înșelat. Cartea m-a surprins prin profunzimea scriiturii, desfătările filosofice și explicațiile psihologice. Jeffrey Eugenides captează bine în scris mecanismele gândirii, pe care le expune din perspectiva filosofică și psihologică.

În America anilor `80, o descoperim pe Madeleine, studentă la limba engleză care oscilează între a primi afecțiunea lui Mitchell și a încerca să-l vindece pe Leonard de cumplita depresie în care se scufundă. Alegerea unei relații cu Leonard, apoi a căsătoriei cu el din devotament, fac ca întrebările existențiale să capete alt sens și dimensiune căci ”se săturase să tânjească, să vrea, să spere, să piardă.” Decizia de a renunța la ea însăși pentru omul iubit o va ajuta sau nu?  În acest timp, Mitchell se hotărăște să cutreiere prin lume alături de bunul său prieten din facultate, dar ceea ce va descoperi pe parcursul călătoriei îi va schimba drumul și credințele.

O carte despre cum e cu adevărat în viață, suișurile și coborâșurile ei, fără romanțe ori realități înfrumusețate. ”Iluminarea vine din potolirea dorinței. Dorința nu aduce satisfacție, ci doar sațietate temporară până la următoarea ispită.”

Am găsit interesant că principiul non violenței larg răspândit de Gandi a fost preluat de la creștini, prin intermediul corespondenței pe care acesta o purta cu Tolstoi. Martin Luther King l-a preluat ulterior de la el. Cu adevărat umanistă, această lectură m-a ancorat în realitate, m-a purtat prin idei și texte literare, merită cu prisosință citită.

Cartea poate fi comandată aici: Intriga matrimonială.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *