Când se poate vizita gratuit Muzeul Zambaccian

În zona Dorobanți din București, Muzeul Zambaccian poartă numele creatorului său: un mare iubitor și colecționar de artă de etnie armeană, Krikor H. Zambaccian – s-a implicat în documentarea și scrierea monografiilor unor pictori renumiți precum… Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza.  După studiile din Occident, Zambaccian se întoarce în țară, devine unul dintre cei mai seamă critici de artă și începe să colecționeze opere care se odihnesc astăzi în fosta sa casă. Printre scrierile sale se numără „Pagini de artă” și „Însemnările unui amator de artă”. Tot el a fost inventatorul conceptului de consignație de artă, deschizând primul magazin de acest fel de după cel de-al doilea război mondial.

Donația colecției a fost făcută odată cu casa de către proprietarul său. Aceasta a fost construită pe baza planurilor arhitectului C.D. Galin, ea fiind deschisă amatorilor de artă câte o zi pe săptămână, începând din anul 1942.

Muzeul adăpostește lucrări de Tonitza, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Theodor Aman. Odată pe lună are loc un ghidaj gratuit al muzeului care ne explică forme, culori, pictori si maniere, un adevărat festin pentru iubitorii de frumos.

Închei cu un citat al nepotului lui Zambaccian, Marcel – care explică pasiunea pentru artă a unchiului său: „Krikor Zambaccian era un maniac. Iubea tablourile mai mult decât propria familie. Dacă ar fi fost să aleagă între a a da un tablou la care ținea foarte mult sau a i se tăia degetele de la mână, opta pentru tăierea degetelor. Tata era altfel, era cel care dirija banii familiei. Exasperat de excesele lui Krikor, care dezechilibra bugetul afacerilor, tata a vrut, la un moment dat, să-și retragă cota parte și să-l lase pe frate-său singur. Nu l-a lăsat însă bunica.”

Parte a Muzeului Național de Artă, Casa Zambbacian poate fi vizitat gratuit în prima miercuri a fiecărei luni calendaristice.

Preț bilet: 10 lei.

Program: Mi-D, 11 – 19 (mai – septembrie), 10 – 18 (octombrie – aprilie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *