7 plaje necunoscute aproape de Vama Veche

După o lungă perioadă în care Vama Veche a fost prima pe lista preferințelor mele, a venit un moment în care dorința de a explora s-a cristalizat spre zona de sud a Mării Negre unde am descoperit 7 plaje aflate imediat după graniță. Am descoperit locuri deosebite, plaje sălbatice pe coastă, extrem de aproape de țara noastră.

În privința cazării, există mai multe opțiuni: fie stai în Vama Veche și faci excursii de o zi, fie în Bulgaria, la hotel sau într-un apartament utilat complet. Sau stai la cort în camping sau pe plajă. Eu am ales varianta apartamentului și am găsit opțiunea ideală în Kavarna, la 25 de minute de graniță.

answear.ro
De știut:

  • La multe restaurante se poate plăti în lei sau la cele mai multe, cu card. Dacă vreți leva cash, există un birou de schimb chiar la graniță, când ajungeți pe partea bulgară, iar dacă treceți prin localități, puteți opta pentru schimbul valutar la o bancă, unde cursul e mai bun de obicei.
  • Vinieta pentru Bulgaria se poate cumpăra la graniță, perioada minimă este de weekend (de vineri 12:00 până duminică 23:59) si costă 10 Leva, echivalentul a aproximativ 25 Lei. Opțiunea de a o lua online a devenit posibilă recent și o găsiți aici.
  • GPS-ul e un real ajutor. Există și indicatoare, însă nu toate au caractere latine, eu una le decriptez greu din fuga mașinii. Dacă traficul de date vă este restricționat în roaming, puteți descărca în telefon harta zonei spre a o folosi în sistem offline.
  • Pentru cei care sunt limitați de buget sau pur și simplu, vor flexibilitate – o ladă frigorifică poate face minuni si picnicuri minunate. Unele plaje duc lipsă totală de restaurante și baruri, cum e cea de la Bolata, iar pe altele există opțiuni limitate în materie de merinde.

Dintre toate locurile vizitate, am ales să vă povestesc în continuare – despre cele care mi-au plăcut cel mai mult.

astratex.ro

1. Durankulak – plajă, lac și mare

Din prima localitate după graniță, Durankulak – se ajunge ușor la plajă, drumul se oprește în parcarea campingului, lângă un restaurant fără pretenții aflat pe malul mării. Puteți merge cu mașina de-a lungul plajei, în stânga este marea, iar pe partea dreaptă este lacul Durankulak, însă fiind nisip e bine să aveți grijă pentru că riscați să rămâneți împotmoliți.

Harta

2. Krapec – liniște și nisip fin

Plaja aceasta a devenit vestită pentru liniște. Se poate veni cu cortul, cu rulota, găsiți prețuri ale campingului Krapec aici. Plaja este mărginită de o pădurice și este foarte lungă, ajunge până la Ezerets, care este următoarea pe listă.

Harta.

3. Ezerets – camping printre pini

La circa 20 de kilometri de graniță, lângă localitatea Ezerets se așterne la capătul unei păduri de conifere – una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am văzut. Lungimea, dar și și amploarea acesteia sunt considerabile, este continuarea celei de la Krapec, fiind locul ideal pentru a asculta tainele mării. Nu vă descurajați dacă nu găsiți din prima, locul e semnalizat slab, dar mai jos se află link-ul cu accesul din drumul național.

Dacă doriți să veniți cu cortul, e musai să aduceți apă cu voi pentru n-am văzut niciunde o sursă de apă, fiind o singură toaletă ecologică lângă restaurantul unde se poate mânca o masă frugală.

Harta.

4. Russalka – Peisaj stâncos

Prima impresie creată de golfulețul acesta a fost că nu poate fi pe litoralul Mării Negre. Imposibil. Am ajuns în Grecia sau în Sardinia. Ei bine, nu.

După ce treceți de bariera unde veți plăti 6 leva pentru acces (nu aveți nimic inclus în acești bani, decât parcarea care eventual se face pe spațiul verde), faceți stânga, urmați drumul asfaltat și parcați. Mergând spre mare veți vedea un drumeag ce coboară spre apă. Plaja este micuță, cu pietre, nisip semi-fin, accesul în mare e stâncos, însă măcar pentru priveliște, merită să vizitați locul. Din păcate, zona nu este întreținută, boscheții au devenit toaletă pentru că toaleta lipsește cu desăvârșire. N-ar fi rău să aveți la voi apă și ceva de mâncare.

Plaja face parte dintr-un complex care se numește Russalka Resort, care se întinde în partea dreaptă a barierei, însă pentru vizitarea satului de vacanță veți constata că trebuie să plătiți încă 6 leva per persoană, ceea ce noi n-am făcut.

Ca direcție, venind dinspre localitatea Gorun, pe drumul național, faceți stânga spre Kavarna apoi din nou stânga.

Harta 

5. Bolata – Plaja ideală

Golful Bolata nu este ușor de găsit, pe ultima porțiune a drumului ce vine din coastă veți fi acompaniați de stuf până la plajă; priveliștea și liniștea ce o oferă sunt cu adevărat minunate. Această plajă se află în rezervația naturală Kaliakra. Aici veți găsi nisip fin și o mare curată. Spre prânz, zona se populează, cei mai mulți dintre turiști sunt români. De-a stânga și de-a dreapta golfului se înalță stânci trupeșe care oferă de sus imagini spectaculoase. Asta, cu condiția sa aveți o pereche de încălțări închise și chef de urcat. Cum te uiți la mare, în partea dreaptă a plajei se află scări ce te conduc spre vârf, iar în partea stângă, se escaladează după posibilități.

Pe parcursul zilei petrecute aici n-am văzut decât o singură mașină cu înghețată, în rest nu aveți de unde să cumpărați nimic de mâncare ori de băut. Din nou, lada frigorifică a salvat situația si ne-a oferit un picnic grozav.

Harta 

6. Topola – chic

O plajă mică si extrem de chic, unde recomand să veniți cât mai devreme, pentru că soarele de după amiază ascunde mai iute o parte din ea.
epantofi.ro

Ca și localizare, dacă urmați semnele ce conduc spre resortul Thracian Cliffs din drumul principal, veți ajunge pe o șosea care amintește de priveliștea de pe  Coasta de Azur. Înainte de a ajunge la resort, pe partea dreaptă se află accesul spre plaja Topola, iar mașina poate fi lăsată de-a lungul drumului.

Harta 

7. Thracian Cliffs Resort

Acest complex este destinat jucătorilor de golf, dar și celor ce doresc să se bucure de priveliștea ce o oferă relieful spectaculos.

Se poate mânca la oricare din restaurantele din incintă, cele mai frumoase sunt cele de pe plajă. Și apropos de plajă, aici se află două superbități pe care vă puteți delecta: Bendida Beach și Argata Beach. Totul se întâmplă cu un cost, bineînțeles: 35 leva, adică circa 80 lei pentru două persoane (saltea, umbrelă, 2 prosoape).

În complex, accesul la plaje sau pe terenul de golf se face cu buggy-uri. Pentru o experiență completă, puteți să vă cazați într-unul din apartamente și puteți lua și lecții de golf.

Harta

ALTE LOCURI

Cap Kaliakra

În aceeași zonă a plajelor povestite mai sus se află și complexul Kaliakra, o zonă arheologică care poate fi accesată ușor, sunt indicatoare care ajută să vă orientați. Cum veniți dinspre drumul național E87, înainte de intrarea în Kavarna faceți stânga la indicator. Mașina se parchează chiar la intrarea în situl arheologic, iar intrarea costă 2 leva (circa 1 Euro).

Istoria cetății a fost una zbuciumată, fiind ocupată pe rând de greci, romani, apoi turcii au distrus-o aproape de tot în secolul al XV-lea. Legenda spune ca  40 de fecioare s-au aruncat de pe stânci în mare pentru a nu cădea pradă turcilor.

Cap Kaliakra este o peninsulă înconjurată de mare. Zona face parte din aceeași rezervație naturală ca și plaja Bolata. Din loc în loc se văd excavări care indică locuințele ori băile romane, iar spre vârf se regăsește și un muzeu în stâncă. În cadrul complexului există un restaurant cu o priveliște frumoasă, dar ar fi bine să aveți bani cash.

Harta 

Black Sea Rama Resort

O altă vizită, un alt resort pentru iubitorii golfului. Diferit față de Thracian Cliffs, acest complex oferă cursuri de golf, cazare în vile cu piscină, restaurant, ruine noi și muuuult verde. 🙂

Accesul la plajă nu există din cadrul complexului, deoarece el se află la o distanță apreciabilă de țărmul mării.

Ferma de scoici Dalboka

Am lăsat la urmă experiența pe care nu o recomand, la ferma de scoici Dalboka. Dacă doriți să vă enervați imaginându-vă niște midii delicioase, ați găsit locul ideal – ferma de scoici Dalboka.

Experimentul a fost așa: am așteptat vreo 45 de minute să găsim o masă pe care am debarasat-o noi și am așteptat altă oră să ni se ia comanda. Scoicile au fost pline de Delikat care mi-a rămas în semn de amintire pe gât o perioadă lungă. Nota a venit și ea după o eternitate și nu mi s-a părut ieftin. Concluziile le trageți voi.

Am mâncat scoici mai bune în portul  Kavarna sau la Balchik, la primul restaurant de pe promenadă, lângă palat.

EDIT August 2019: În afara celor de mai sus, am găsit și alte Locuri și plaje lângă Vama Veche.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *