Rezervația Naturală Alpha Park din Franța

Alpha Park mi-a prilejuit una din cele mai grozave experiențe pe care le-am avut vreodată: să văd lupi acasă la ei; lupi în carne și oase, care urlă, se joacă și socializează. Să te afli la trei metri de un animal sălbatic în mediul său natural e ceva unic. Detesc grădinile zoologice și mă întristează să văd animale ținute în captivitate. În rezervația naturală de lângă Saint Martin de Vesubie am înțeles ce înseamnă cu adevărat grija față de animale sălbatice și binele lor. 

Alpha Park

În anii 1930, populația de lupi a Franței s-a redus semnificativ până la extincție. După anii ’90, între 80 și 100 de lupi au traversat Alpii din Italia spre Franța. În ziua de azi, pe tot cuprinsul Franței există 500 de exemplare. Spre comparație, România are circa 2 500 de exemplare, ceea ce înseamnă 15% din întreaga populație de lupi a Europei. Urșii sunt în număr de 43 numai în zona Masivului Pirinei de la granița cu Spania. România are încă (cine știe pentru cât timp având în vedere despăduririle accelerate) o populație semnificativă de urși – între 4 500 și  5000 de exemplare, cea mai mare populație din Europa.

Alpha Park este o rezervație naturală care păstrează o populație mică de lupi. Este educativ pentru copii, și pentru adulți deopotrivă, să înțeleagă ce înseamnă habitatul natural al unui astfel de animal. Îngrijitorii împărtășesc mult din cunoștințele lor publicului, explică pe îndelete, nu vă sfiiți să-i întrebați orice curiozități aveți. Domeniul este  destul de întins, mi-au fost utile încălțările de munte și apa. Puteți lua cu voi niște sandviciuri pentru un picnic în locul special amenajat cu mese și bănci.

De animale vă despărte de cele mai mutle ori un geam ori un gard. E bine să aveți la dispoziție câteva ore pentru această vizită, să vă delectați în voie în acest loc de întâlnire al omului cu animalele sălbatice. În altă zonă a rezevației sunt capre negre, se poate face escaladă și există și un spectacol cu vulturi. În Alpha Park se află la vedere sălile unde lupii sunt îngrijiți de veterinari și puteți urmări filmulețe cu povești despre aceștia. O vitrină cu obiecte ale omului preistoric arată evoluția și armele umane din timpuri străvechi.

E indicat să ajungeți la orele la care lupii sunt hrăniți, adică la 11:15, 12:00, 15:45. Mi s-a părut fascinant să-i urmăresc la masă: ni s-a explicat că moartea femelei alpha a grupului respectiv a făcut ca toți lupii să mănânce în același timp și nu pe rând, cum ar fi făcut dacă ar fi urmat ierarhia. Lupii sunt animale sociale care respectă ierarhia grupului și cea mai mare parte a vieții lor presupune ca liderul haitei să dicteze ritmul. După masa lor, cred că am petrecut cel puțin jumătate de oră amuzându-mă de joaca a doi lupi tineri într-un mic bazin cu apă. Program: 10-17(18) (aprilie-noiembrie/iulie-august). Casieria e deschisă 10-15:30 (16:30). Prețurile variază pe parcursul anului, între 12-14-10 euro/adult, 10-12-8 euro/copii 4-12 ani, cu următoarele praguri: mai/august/noiembrie. Copiii sub 4 ani au acces gratuit. Mai multe detalii: Alpha Park.

Mâncare

Dacă ajungeți în zona montană a Franței, găsiți un restaurant unde să încercați fondue (un mix de 4 brânzeturi topite la foc mic în care se înmoaie bucăți de pâine prăjită) și raclette (brînză topită care se mănâncă cu legume, mezeluri și salată). Acest tip de brânzeturi se consumă în zonele de munte, de obicei iarna.

Cum ajungi

Din Nisa, drumul spre munte durează în jur de o oră, o oră și jumătate cu mașina. Puteți închiria un autoturism din Nisa, însă cred că cel mai indicat este să luați excursii de o zi, care îți oferă flexibilitate, garanția faptului că șoferul știe drumul (e ușor să te rătăcești în încrengătura de șosele de pe Coastă, chiar cu GPS-ul alături, iar drumul de munte e îngust și slab semnalizat). Panoramic Riviera organizează astfel de excursii private de o zi la rezervația de lupi sau cea de zimbri și cerbi/căprioare aflate la circa 1,5 ore distanță față de Nisa.

Dacă ai apucat să vizitezi acest loc, ție cum ți s-a părut?