Top 10 obiective gratuite în Atena

Atena este una din cele mai accesibile destinații tot timpul anului, cel puțin din București. Vara, temperaturile sunt destul de ridicate, însă primăvara și toamna, Atena este foarte prietenoasă. Numeroase obiective turistice au prețuri mai mici între lunile noiembrie-martie, dar există și intrări gratuite în anumite zile ale săptămânii. Iată mai jos, 10 vizite ce pot fi făcute gratuit:

 1. Când zici Atena, zici Acropole. Zilele cu intrare liberă sunt: 6 martie, 18 aprilie, 18 mai, ultimul weekend din septembrie, 28 octombrie, fiecare primă duminică din lună din perioada 1 noiembrie – 31 martie. Tinerii până în 18 ani au intrare gratuită.

  Chiar dacă nu se nimerește o zi cu acces gratuit, cred că cei 20 Euro (1.04-31.10) sau 10 Euro (1.11-31.03) pentru acces, vor fi o investiție binemeritată pentru a vedea unul din obiectivele mondiale UNESCO. Atenție! Acropole este foarte vizitat tot timpul anului, se fac cozi atât la intrare, cât și și la cumpărarea de bilete; din experiență recomand vizitarea la primele ore ale zilei sau cumpărarea biletelor online. A! și încălțați-vă comod pentru că pietrele și urcușul pot pune oarece probleme. Program: L-D: 8-20 (1.04-31.10) și 8:30-15 (1.11-31.03).

 2. Schimbarea gărzii la Palatul Parlamentului, din piața Syntagma. Duminica la ora 11 am, soldații cunoscuți sub numele ”Evzones” defilează  de la palat la Mormântul Eroului Necunoscut, pe strada Vassilis Sofias.
 3. O plimbare în Grădina Națională, situată lângă Palatul Parlamentului. Regina Amalia este cea care a creat această oază a orașului. Aici puteți vedea broaște țestoase, lebede, rațe, iepuri și alte câteva animale întrucât o mini grădină zoologică este găzduită aici.

  Din loc în loc sunt busturi și sculpturi ale unor cunoscuți oameni greci. Puteți cumpăra gyros din Piața Syntagma și faceți chiar un picnic în acest loc.

 4. Anafiotika

  Un tur pietonal al centrului Atenei nu costă nimic. Puteți vizita cartierul Psirri unde se mănâncă foarte bine, piața Monastiraki (nu ratați un tur al Bibliotecii lui Adrian – ea se poate vedea perfect pe dinafară), cartierul Plaka cu ale sale picturi stradale. Zona Anafiotika este musai de văzut dacă vă aflați în Atena. Este un mic cartier construit de muncitorii veniți din zona insulelor care au dorit să-și recreeze colțul cu care erau obișnuiți; așa a apărut acest cartier. Când intri în Anafiotika e ca și când pășești în satele pitorești din Santorini sau din insule. Puteți vizita Atena printr-un Tur pietonal ghidat gratuit, ale cărui detalii le puteți citi aici.

 5. Urcați pe cele două dealuri ale Atenei care oferă panorame deosebite: dealul Filopappou și dealul Lycabettus. Primul oferă perspectiva orașului, inclusiv a Acropolelui, până la Golful Saronic; în vârful său se află monumentul lui Filopappos din 115 d.C. ridicat în onoarea binefăcătorului orașului, Julius Antiochus Filopappos. Dealul Lycabettus oferă o panoramă de 360 de grade și poate fi urcat și cu funicularul de pe strada Aristippou. Preț: 5 Euro/dus. 7,5 Euro/dus-întors.

  Sus se află biserica lui Agios Georgios și o cafenea, dar și o panoramă absolut minunată. Se spune că dealul acesta era dealul lupilor, deoarece lycos înseamnă lup în limba greacă. Eu am preferat să urc cu funicularul și am coborât prin pădurea de pini care înconjoară dealul unde n-am întâlnit decât câini cu stăpânii lor și vase cu apă pentru animalele însetate. Apropos, mi s-a părut tare frumos gestul oamenilor de a lăsa pe stradă vase cu apă pentru pisici.

 6. Piata Monastiraki

  Vizitați numeroasele târguri de antichități care se află pe lângă piața Monastiraki. Tot aici se găsește piața Varvakios unde se vând fructe, pește și carne. 

 7. Admirați numeroasele artefacte găsite de arheologi în incinta stațiilor de metrou. Ele se află în stațiile Syntagma, Panepistimio, Acropolis și Monastiraki.
 8. Vizitați Muzeul Instrumentelor care adună 1200 de instrumente grecești din secolul XVIII până în prezent. Muzeul are intrare gratuită. Programul e Ma-D: 10-14, Mi: 12-18, L: închis.
 9. Tot cu intrare gratuită este și Galeria Municipală de Artă din piața Koumoundourou care găzduiește opere ale unor artiști care au avut un profund impact asupra istoriei artei grecești.
 10. Muzeul Benaki
  Muzeul Benaki

  Muzeul Benaki are intrare liberă în fiecare joi, în clădirea principală din cartierul Kolonaki situat lângă piața Syntagma si Palatul Parlamentului (muzeul are mai multe sedii). Piatra de temelie a muzeului a fost pusă de Antonis Benakis, un colecționar și binefăcător al artei.

  Muzeul Benaki
  Muzeul Benaki

  Muzeul adăpostește numeroase piese din perioada neolitică și până spre prezent. Este unul din cele mai reprezentative muzee ce pot fi vizitate in Atena.

 11. Bonus, pe o stradă ce face legătura între Acropole și Agora, se află cea mai veche casă din Atena, care poate fi vizitată contra unei donații modice, fiecare oferă cât consideră. Vila se află pe o stradă plină cu magazine de suveniruri și se află pe două nivele. Se pare că aceasta a fost căminul Sfintei Filofteia. .

Pentru a vizita obiectivele turistice importante din Atena , recomand biletul combinat pentru situri arheologice. Acesta costă 30 Euro, are o valabilitate de 5 zile și oferă reduceri sau gratuități la intrarea în cele mai importante situri; acest bilet merită achiziționat dacă vă propuneți să vizitați mai mult de două din lista celor 7 obiective incluse (Acropole, Vechea Agora ateniană și Muzeul, Kerameikos și Muzeul arheologic Kerameikos, Templul lui Zeus Olimpianul (Olympieio), Agora romană și Turnul vânturilor, Biblioteca lui Adrian, Școala lui Aristotel (Lyceum)), iar dacă veniți în perioada noiembrie – martie, atunci unele bilete au deja preț redus și nu mai este necesar acest bilet. Bilete online pot fi achiziționate aici. Mai multe informații despre Atena se regăsesc în articolul Ponturi turistice pentru o vizită la Atena

Dacă vă face plăcere, puteți merge cu metroul până la portul Piraeus, să vizitați și această parte a orașului. În anotimpul călduros, vizitați plajele din apropierea Atenei, puteți face o baie în mare.

Din toate locurile unde am mâncat gyros, aici   a fost unul din cele mai bune, iar prețul a fost 2,5 Euro/bucată.

Zbor: Ryanair, 60 Euro, fără bagaj de cală.

Cazare: Booking, 35 Euro/noapte/apartament situat în cartierul Kolonaki.

Ce alte atracții ați mai descoperit în Atena?