Un festival ca o vacanță: Undercloud 2019

De câțiva ani, am descoperit Undercloud, Festival de Teatru Independent de Orice. Anul acesta, Festivalul Undercloud are loc la Muzeul Țăranului Român din București, între 23-30 august, iar spectatorii pot alege din 30 piese, toate una și una. Îmi amintesc că într-una din edițiile trecute am descoperit plăcerea spectacolelor-lectură. Unul dintre ele a fost o adaptare a unei scrieri de Pascal Bruckner, se numea Crăciunul Președintelui. Atât de spontană, amuzantă și firească a fost lectura, încât abia așteptam să mai am un astfel de prilej.

Sursa foto: Grivița 53

M-a inspirat cea care a pus bazele acestui festival acum 12 ani: Chris Simion-Mercurian, autoare, regizoare, actriță și mai recent, învingătoare din lupta cu cancerul. Ea a anunțat pe scena Festivalului Undercloud acum doi ani, dacă nu mă înșel, un proiect care mi-a părut îndrăzneț – construirea primului teatru independent din România. El se numește Grivița 53, iar detalii despre cum poți pune o cărămidă la ridicarea lui găsești aici.

Festivalul Undercloud 2019 are un program bogat, mi-a fost tare greu să aleg doar câteva piese pentru că nu e vorba doar de teatru, ci de performance-uri, spectacole de dans (Cataclisma, BASMa curată), cinema în teatru (Persona lui Ingmar Bergman).  Printre actorii care vor urca pe scena festivalului se numără Rodica Mandache, Maia Morgenstern, Maria Obretin, Marcela Motoc, Victoria Dicu, Marian Râlea, Radu Iacoban, Dana Rogoz și mulți alții.

Bilete pot fi comandate online aici sau, dacă aveți drum la Muzeul Țăranului Român și un card Raiffeisen, puteți cumpăra un bilet la care primiți un al doilea gratuit.

Finalul festivalului va fi marcat de un concert pe care îl recomand călduros: Moonlight Breakfast, una din puținele formații românești care s-au impus internațional. Au un sound modern, cu influențe swing, jazz, electro.

Ne vedem la Undercloud, da?