Încălcând toate granițele – memoriile Marinei Abramović

Despre Marina Abramović ați auzit sigur atunci când gestul ei de artă numit Rhytm 0 i-a lăsat urme: vreme de câteva ore, a stat în sala unui muzeu oferind spectatorilor șansa de a deveni parte din artă. Ei puteau fi creatori ori distrugători prin oricare dintre obiectele lăsate la îndemână: un ruj, o lamă de ras, o foarfecă, un trandafir etc. Unii au mângâiat-o și au dat-o cu ruj, alții i-au tăiat bluza ori au zgâriat-o cu spinii trandafirului. La final, când lacrimile ei au fost imposibil de oprit, Marina a făcut un pas spre public, care s-a intimidat de brusca mișcare a obiectului artei lor și nu a îndrăznit să reacționeze.

Marina Abramović s-a născut la Belgrad, a călătorit o perioadă în Europa, l-a iubit pe Ulay, s-a despărțit de el și a respirat prin artă. Performance-ul The Artist is Present  a marcat 50 de ani de carieră ai artistei și a ținut 736 de ore, cu peste 750 000 de oameni care și-au dorit să stea în fața ei într-o cameră a Muzeului de Artă Modernă din New York (Moma). Spre final, cel care vine să se așeze în fața ei este Ulay, artistul și fostul iubit ce i-a fost alături mulți ani și care încheie ciclul. Puteți urmări aici emoția și tensiunea celor doi în videoul The Artist is Present.

Viața Marinei Abramović povestită chiar de ea în memoriile ei – Încălcând toate granițele este un carusel cu emoții pe care le analizează cum se transpun în artă, iar cartea cuprinde într-însa gânduri de copil, aventurile unui om, gingășia unei femei îndrăgostite. E frumoasă, autentică, profundă și personală legătura Marinei cu arta, iar firele din ființa ei captează spectatorul și cititorul pentru că explică gândurile care au pornit experimentele ei de artă. Profunzimea ideilor artistei dă naștere unor scenarii, happeninguri și performance-uri asemănătoare pieselor de teatru, dar care includ experiența personală a spectatorului, reușind să trateze stranietatea prin spiritualitate.

Lectura este despre suprapunerea artei în viața Marinei Abramović: totul despre iubirile ei, perioadele de căutare în temple budiste ori meditații Vipasana (această tehnică yoghină ajută la conștientizare: a respirației, gândurilor, emoțiilor și acțiunilor devenind în timp unul din stâlpii de rezistență ai Metodei Abramović pe care o practică cu studenții la Institutul Abramović), relațiile tensionate cu mama ei, inclusiv detalii despre investițiile financiare. Mi-a plăcut ideea celor 3 Marine care se întâlnesc în ea: luptătoarea, femeia spirituală și fraiera.

Cartea poate fi comandată aici: Încălcând toate granițele. Memorii.