Mafia siciliană între mit și realitate

Când te gândești ori vorbești despre Sicilia, prima întrebare care îți vine în minte este despre mafie. E un subiect atât de discutat și de amplu încât a devenit legat simbiotic de Sicilia

Cea mai mare insulă mediteraneană s-a aflat sub extrem de multe puteri dominatoare de-a lungul timpului, ceea ce face ca Palermo să fi fost cel mai cucerit oraș din Europa. Prin insulă s-au perindat vandalii, ostrogoții, apoi au fost parte din Imperiul Grecesc, Imperiul Bizantin, Imperiul Norman, devenind ulterior Emiratul Sicilian.

Deși corupția este parte a politicii, filmele gen ”Nașul” ori ”Caracatița” (La Piovra) au creat adevărate legende ale mafiei siciliene. În prima mea călătorie în insula sudică a Italiei, nu am apucat să aflu despre subiectul mafiei. În al doilea voiaj, am găsit mai multe explicații despre lumea paralelă care conducea cu putere economia locală.

Așadar, dacă vreți să urmăriți povestea mafiei siciliene, luați-vă un zbor spre Palermo pentru a vizita Muzeul No Mafia, situat pe via Vittorio Emanuele   . Aici sunt depănate povești ale bandiților care ucideau și trăiau în propria lege. Muzeul are intrare gratuită, dar primește donații.

Dacă decideți să faceți un tur al insulei, vizitați Castellammare unde se zice că majoritatea localnicilor de la începutul secolului au avut la un moment dat legătură cu mafia, dar și cu închisoarea. Ghidul ne zisese că un procent de 70% din populația micului orășel era în închisoare la un moment dat. Cert e că merită să-l vizitați măcar pentru minunata priveliște.

M-a emoționat când am aflat povestea lui Giovanni Falcone și Paolo Borselino, doi procurori de origine siciliană care au luptat cu mafia până la uciderea lor brutală de către această organizație. Datorită eforturilor celor doi au fost închiși și acuzați câteva zeci de mafioți. Muzeul Giovanni Falcone și Paolo Borselilno  deschis în onoarea celor doi se află în incinta Palatului de Justiție din Palermo. Pentru a vizita fostul birou al celor doi procurori, trebuie să faceți o rezervare cu cel puțin o zi în avans aici. Măsurile de securitate pentru a intra în Palatul de Justiție sunt destul de riguroase, ca și la aeroport, de aceea e bine să vă luați 10 minute în plus față de ora fixată pentru vizită. Accesul este gratuit. Înainte de a-l vizita, vedeți filmul Giovanni Falcone (1993).

La biserica Santo Domenico de pe via Roma din Palermo se află mormintele celor doi procurori. Falcone a fost ucis de o bombă pe autostrada care leagă aeroportul de Palermo, iar prietenul său a murit în urma exploziei unei bombe plasate sub mașina sa, două luni mai târziu.

Pentru o vizită cât se poate de ieftină în Palermo, citiți și Cum să vezi aproape gratis Palermo în 3 zile