Cum să vezi aproape gratis Palermo în 3 zile

Am ajuns la Palermo într-o după amiază târzie. Aerul călduț ne-a mângâiat fețele chiar la coborârea din avion unde am dat cu ochii de munții ce înconjoară aeroportul Falcone-Borsellino.

Transport

De la aeroportul Falcone-Borsellino în oraș sunt două modalități de a ajunge: trenul Trinacria Express (călătoria durează aprox 60 minute, trenurile pleacă de 2 ori pe oră în ambele direcții, costă 5,80 Euro/persoană) sau autobuzul Prestia e Comande (durează 40-50 minute, autobuzul pleacă la fiecare 30 de minute – programul îl găsiți aici pentru aeroport – Palermo sau aici pentru Palermo – aeroport, costă 6 Euro/persoană sau 10 Euro/persoană dus-întors). Noi am preferat autobuzul, am luat bilet din aeroport (se poate cumpăra și de la șofer) și ne-am dat jos la gară – Stazione Centrale, la capăt.

Mai există opțiunea să luați un taxi, dar e total neindicat. E foarte posibil să plătiți mai mult decît face, adică cel puțin 50 Euro per drum. Dacă nu aveți încotro, încercați să negociați cu șoferul la început, nu în mașină sau la destinație.

Palermo

Am ales să stăm în centru și ne-am învârtit în voie prin orașul vechi, prin port, pe la muzee. Nu am avut nevoie de transport în comun, nici n-am luat autobuz hop on-hop off. Vă recomand să aveți grijă la genți, ca în orice oraș turistic, mai ales în zone aglomerate.

dealzz.eu
Mâncarea este absolut delicioasă, am făcut și câteva recomandări. Am menționat inclusiv obiective turistice care au bilet de intrare, dar pe cele mai multe le-am văzut gratuit. De exemplu, dacă vizitați biserici duminică dimineață, sunt șanse mari să nu plătiți intrare. Iată trei trasee pietonale și mențiunile mele:

Ziua 1

 1. Palatul Regal (Palatul Norman) și Capela Palatină. Aici m-am simțit păcălită pentru că n-am putut vedea nici grădina, nici Apartamentele Regale.

  Ultimele nu am putut să le vizităm dat fiind că marți, miercuri și joi sunt lucrări ale parlamentarilor în acestea; astfel, am văzut doar Capela Palatină care este, într-adevăr superbă, expoziția Sfintei Rosalia și curțile interioare.  Intrare: 10 Euro sau 12 Euro (incluzând Apartamentele Regale). Program: 8:15-17:40, luni-sâmbătă & 8:15-13:00 duminică.

 2. Făcând stânga cum ieșiți din Palat, traversați părculețul și ajungeți pe Corso Vittorio Emanuele unde vedeți Porta Nuova în partea stângă. Catedrala din Palermo se află mai jos pe stradă și merită să o vizitați în interior. Intrarea e gratuită, dar pentru a urca pe acoperiș costă 5 Euro.
 3. La pas pe Vittorio Emanuele veți ajunge în Piazza dei Quattro Canti – Piața celor 4 colțuri cu statui și fântâni în fiece colț.
 4. Faceți dreapta din piața de mai sus pe via Maqueda și veți vedea Piazza și fântâna Pretoria denumită ”a rușinii”. În jurul fântânii se află clădiri medievale.
 5. Dacă înaintați mai mult pe via Maqueda veți vedea o altă piațetă unde se află nu mai puțin de 3 biserici. În Palermo sunt multe biserici, o parte din ele au fost moschei și au fost adaptate creștinătății. Înainte nu exista taxă de vizitat pentru ele, dar acum fără 2-3 Euro nu se mai pot vedea. Vizitați Biserica Santa Maria dell’Ammiraglio – Chiesa della Martorana construită în stil arab-norman în 1140, cea cu turn; intrare: 2 Euro. Mozaicul bizantin este deosebit, iar ușa din lemn este un exemplu de sculptură islamică. Alături de ea se află Biserica San Cataldo, o bijuterie arhitecturală din anul 1160. Vizavi este Biserica di Santa Caterina d’Alessandria.
 6. Dacă vă e foame, vă propun piața Ballaro, pe via del Ponticello. Atmosfera este una plină de viață, marfa e strigată de vânzători, locuitorii își fac cumpărăturile pe scuter, miroase a pește și a stil de viață sicilian.

  Piața este destul de lungă, sunt o mulțime de bunătăți de văzut și gustat. Sunt și bistro-uri sau restaurante care pregătesc mâncarea pe loc, iar atmosfera locală e una pe care ar trebui să o simțiți. Încercați carciofi (anghinare), este specifică sudului Italiei, dar întrebați cum se mănâncă (nu mâncați puful). Noi am cumpărat mâncare gata preparată (salată de caracatiță și supă de scoici) pe care le-am mâncat la cazare. Încercați fructele de mare și gustați patiseria locală. Cannoli este un desert dintr-un foietaj crocant cu cremă de ricotta. Eu am mâncat cannoli bun la o patiserie de pe via Vittorio Emanuele.

 7. Vizitați centrul istoric al orașului în voie după masă.

Ziua 2

 1. O altă zi în acest oraș sărutat de soare poate începe cu o plimbare în grădina Villei Giulia  .
 2. În grădina Palatului Chiaramonte – Steri   vedeți ficuși grandioși și statuia lui Nicolae Bălcescu.
 3. Merită să vedeți Palatul Mirto, reședința familiei Filangeri timp de patru secole. O arhitectură tipic siciliană, cu interioare somptuoase, pereți acoperiți în mătase și multe opere de artă. Program: marți – sâmbătă. Intrare: 6 Euro sau  10 Euro, pentru a vedea alături de Palatul Mirto:
 4. Palatul Abatellis  și
 5. Oratorio dei Bianchi   aflate în apropiere.
 6. Tur ghidat al Palatului Comitini   se poate face de luni până vineri la orele 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 15.30 și 16.30. Palatul baroc construit în secolul XVIII a fost reședința Prințului de Gravina, iar astăzi este sediul Primăriei orașului.
 7. Pe drum spre Porta Felice   unde vă întâmpină marea și portul, opriți-vă la Franco u Vastiddaru   să luați un sandwich Vastiddaru sau de care vreți voi. Panini-urile de aici sunt delicioase, nu o să vă pară rău, chit că s-ar putea să fie coadă. Noi le-am luat la pachet și am făcut picnic în port.

Ziua 3

 1. Palatul Zisa   este un castel inclus în UNESCO care merită văzut cel puțin în exterior. Construcția a fost ridicată în secolul XII în stil maur de regele William I și continuată de fiul său, William II. Reședința a fost gândită pentru vară, ca parte dintr-un ansamblu mai mare pentru vânătoare denumit Genoardo (Jannat al-arḍ înseamnă în arabă Paradisul pe Pământ). Interiorul e sărăcăcios, sunt mai mult ziduri goale, dar e interesant că în proiectarea clădirii s-a inclus un sistem de curgere a apei care să răcorească clădirea, un fel de aer condiționat . Intrare: 6 Euro.
 2. Villino Florio

  Aproape de Palatul Zisa se află Villino Florio  , una din clădirile europene cele mai apreciate în stil Art Nouveau. A fost construită între 1899 și 1902 de familia Florio împreună cu arhitectul Ernesto Basile, având elemente eclectice și romantice. După epoca de aur a familiei, casa a decăzut, iar în urma unui atac al mafiei siciliene, clădirea a fost cuprinsă de un incendiu în 1962 care a afectat o mare parte din interior. Poate fi vizitată numai la evenimente sau în prima duminică din lună.

 3. Villa Malfitano-Whitaker   este construită în stil neo-renascentist de Joseph Whitaker, o figură proeminentă a secolului XIX, un burghez descendent al unei familii britanice; Joseph a făcut avere producând și comercializând vinul Marsala. Joseph și soția lui, Tina țineau aici petreceri somptuoase, găzduind chiar și pe regii Angliei, Edward VII în 1907 și George V în 1925. Grădina este deosebită. Intrare: 6 Euro.
 4. Muzeul NoMafia   situat în centru conține povești despre mafioți și bandiți, despre viețile și prinderea lor. Are intrare gratuită.
 5. Din via Vittorio Emanuele faceți stânga pe via Maqueda. Puteți mânca relativ ieftin la bistroul Biso situat chiar lângă intersecție. Ne-a fost recomandat de o locuitoare a orașului.
 6. Plimbați-vă pe via Maqueda până dați de Teatro Massimo  . Bilete la spectacole luate în avans online sunt decente ca și preț, dar chiar și exteriorul teatrului este spectaculos. Teatrul poate fi vizitat în interior contra unei sume de 8 Euro. Detalii aici.
 7. După Teatro Massimo, tot pe via Maqueda ajungeți pe jos în zona Politeama unde vedeți Teatrul Politeama Garibaldi  .

Vă propun ca înainte de vizita la Palermo să citiți romanul Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, după care s-a făcut și film. Casa scriitorului poate fi admirată în Palermo, se poate chiar să stați la apartamentele de închiriat. Într-o postare separată voi povesti despre procurorii Giovanni Falcone și prietenul lui, Paolo Borsellino, care au luptat contra mafiei siciliene și a căror poveste este ecranizată.

Despre mafia locală și poveștile ei puteți citi aici – Mafia siciliană între mit și realitate.

Voi ce alte locuri frumoase ați mai descoperit la Palermo?

Zbor: Ryanair din București, 30 Euro.

Cazare: Booking.com.