Sașenka de Simon Montefiore

Sașenka este numele de alint al Alexandrei Samuilnova, protagonista thrillerului scris de Simon Sebag Montefiore. Așa cum povesteam și despre cartea Romanovii 1613 – 1918, istoricul și scriitorul ne poartă printr-un univers extrem de bine documentat din istoria Rusiei la început de secol XX.  Trecerea de la monarhie la comunism a însemnat un cutremur în societatea rusească, iar cei care au reușit să se adapteze unei culturi stâncoase și bazate pe frică, au supraviețuit cu greu sau au fugit din țară.

Romanul face parte din Trilogia Moscova; povestea Sașenkăi începe în iarna anului 1916, în familia bogătașului evreu Samuil Zeitlin. Adolescentei de 16 ani i se pare că viața nu e suficient de palpitantă și se alătură bolșevicilor ca spioană.  Pentru ea, mama este o străină, iar tatăl îi pare distant. Montefiore  o umanizează abia când dobândește sentimentele de mamă. E interesant cum redă autorul viața ipocrită a unei spioane: obișnuită cu luxul burgheziei înalte din palatul părintesc, Sașenka devine anti-modelul părinților, zămislind spioana-luptătoare a cauzei politice bolșevice. Douăzeci de ani mai târziu este măritată cu un membru de partid important, iar viața îi este presărată cu lux, mașini, casă de vacanță (denumită dacea), servitori. Viața i-l aduce în cale pe singurul bărbat de care se îndrăgostește cu adevărat și care se va dovedi pierzania ei și a familiei.

Montefiore aprofundează o perioadă istorică crucială pentru Rusia, dar și pentru Europa. Această poveste este inspirată din scrisorile și cazurile descoperite de autor în arhivele secrete ale KGB, iar cuvintele lui sunt grăitoare: ”…este o carte despre iubire și familie, dar mi-am dorit să trezesc și la acei cititori care nu ar citi cărți de istorie, interesul față de acele perioade ciudate și tragice din istoria Rusiei.” Am regăsit experiența de documentare a lui Montefiore spre finalul cărții prin personajul Katinka. Cultura rusească este fin caracterizată de Montefiore, îmi amintesc cum îl descrie amuzant pe șoferul familiei ca fiind ”atât de beat, încât aproape că era din nou treaz”.

Cartea poate fi comandată aici: Sașenka.