O vizită la Muzeul Literaturii

Printre picături, dorind să văd și o piesă de teatru (Regina Maria cu Liana Ceterchi, absolut excepțională) ce avea loc acolo, am trecut timid pragul Muzeului Literaturii Române. E un colțișor de istorie și o clădire încărcată de poveste. Mi-ar fi folosit mult să-l văd când eram elevă, mi-ar fi servit mai ușor ca inspirație și drag de lectură, deși niciodată nu este prea târziu.

Cumva ascunsă de ochii turistului, clădirea muzeului se află în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei, vis-a-vis de Hotelul Radisson. Casa a aparținut generalului Leon Mavrocordat, fiul lui Alexandru Mavrocordat, mare șambelan și senator, căsătorit cu Elisa Millo. Familia Mavrocordat, de origine fanariotă a condus țările române aproape un secol. Leon a ales cariera militară, urmând școli specializate la Paris. În timp, el a urcat treptele militare ajungând colonel și șef al marelui stat major al Casei regale a României în 1900, apoi general de divizie. Soția sa, Maria Mavrocordat a fost doamnă de onoare a Reginei Maria. Pe 27 septembrie 1914, Leon s-a numărat printre puținii martori ai morții regelui Carol I la castelul Peleș, alături de medicul personal și de primarul Sinaiei.

Leon Mavrocordat a achiziționat imobilul construit în jurul anului 1899 din strada Nicolae Crețulescu nr. 8  și i-a adus modificări, locuind  alături de soție și cei doi copii până la moartea sa, în 1939. Soția sa continuă să locuiască la această adresă până în 1950, când se stinge, iar locuitori rămân: un coșar -Gustav Pancoci și Constantin Ghica, cel mai probabil o rudă a Mariei Mavrocordat, născută Ghica. Regimul comunist nu a naționalizat imobilul, dar a adus diverși locatari, aglomerând casa.  Abia după anul 1989, clădirea a fost renovată și a devenit sediul Muzeului Literaturii Române.

În interiorul muzeului se regăsesc piese de muzeu ale cărturarilor români, cum ar fi mașina de scris a lui Camil Petrescu, modestul birou al lui Petru Creția, manuscrise ale lui Eminescu ori Arghezi, obiecte personale, corespondență & fotografii și numeroase extrase din manuscrise clasice.

Destul de des, muzeul găzduiește  diferite evenimente cu titlu gratuit, precum piese de teatru, conferințe, seri de muzică sau poezie, vernisaje, etc. Puteți consulta lista acestora aici: evenimente.

Preț bilet: 5 lei/persoană sau vizită gratuită în prima joi din fiecare lună.

Program: marți-duminică, 10-18.

Adresă: Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, sector 1, București.

Fotografii: zenoa.ro