Baletul Baiadera la Opera Națională

După o gripă care m-a ținut prizonieră câteva săptămâni chiar de sărbători, baletul Baiadera la Opera Națională București a fost primul pretext de ieșire din casă și a fost o delectare. Spectacolul e diferit, în privința poveștii, a costumelor, a locului unde se desfășoară acțiunea, față de clasicele opere europene Lacul lebedelor, Giselle, șamd. Cât am așteptat cuminte pe scaun să înceapă spectacolul, m-am gândit cât de puțin din cultura asiatică și înțelegerea ei pătrunde în Europa.

Povestea ne poartă în două acte prin Indiile Britanice unde Nikia (Cristina Dijmaru), baiaderă -adică dansatoare în templu -, se îndrăgostește de Solor (Bogdan Cănilă), dar soarta și Marele Brahman îi desparte. Rajahul dorește să-l răsplătească pe Solor, oferindu-i mâna fiicei sale, Gamzatti (Mihaela Soare), pe care el o acceptă, trădând-o astfel pe Nikia.

Opera Baiadera a fost scrisă special pentru Ekaterina Vazem (1848-1937)prim balerină a teatrului imperial din St Petersburg și profesoara vestitei Anna Pavlova. Muzica compusă de Ludwig Minkus mi-a părut fină, uneori jucăușă, modelată des de harpă care redă cumva, în sunet european, muzica indiană. Marius Petipa a semnat coregrafia acestui balet premiat la Teatrul Bolshoi din Sankt Petersburg pe 4 februarie 1877. Corpul de balet din ultimul act i-a pus serioase probleme coregrafului de origine franceză, dar simplitatea compoziției l-a consacrat, devenind cea mai aclamată operă a sa. Este foarte cunoscut Pas d’action din al doilea act, care este interpretat uneori și ca fragment separat.

Mi-au plăcut costumele dansatorilor, au fost adaptate frumos pentru scenă și balet, din tradiționalul port indian în culori vii. Ideea pictării corpului balerinului care a interpretat (excepțional) rolul Idolului mi-a părut extrem de nimerită. Și scenografia mi s-a părut foarte sugestivă, simplă, dar bine punctată. Singurul lucru care nu m-a impresionat deloc a fost anemia luminilor din primul tablou  al primei părți, pentru că a știrbit parcă puțin din frumusețea dansului. Cu toate astea, vă îndemn să mergeți să vă mângâiați simțurile cu acest balet, nu are să vă pară rău, la final vă veți simți îmbogățiți.

Distribuție: Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, Alexandra Gavrilescu, Mihaela Soare, Greta Niță, Ada Gonzalez, Oscar Ward, Stefano Nappo, Kana Yamaguchi, Margaux Chesnais, Marina Gaspar, etc.

Data următoarelor reprezentații: 9 martie, 21 aprilie.

Puteți consulta online calendarul evenimentelor, iar bilete pot fi comandate online aici: Opera Națională.

Fotografii: Opera Națională București.