Cum să vezi un spectacol la Opera din Viena cu 3 Euro

Am povestit despre vizita mea la Viena în 3 zile care a fost o plimbare plină de bunătăți din artă. Una din cele mai frumoase experiențe a fost Opera. Voi povesti pe îndelete cum poți vedea clădirea, dar și un spectacol de calitate cu numai 3-4 Euro.

Acces

Clădirea Operei se află în centrul orașului, chiar lângă centrul pietonal. Metroul (U1, U2, U4 stația Karlsplatz) se află chiar lângă clădire, precum și o parcare subterană. În fața Operei există stație de tramvai și autobuz.

Istoric

Construcția Operei din Viena a fost comisionată în 1861 și a fost terminată în 1869, în coordonarea a trei arhitecți. S-a deschis pe 25 mai 1869 cu opera Don Giovanni de W.A. Mozart. La început, vienezii nu au fost impresionați de monumentala Operă, dar în 1945 când a fost bombardată, locuitorii Vienei au simțit că le-a fost distrusă o parte importantă a identității lor. Refacerea ei a durat până în 1955. Opera are o capacitate de circa 1700 de locuri, 5 etaje și circa 500 de locuri în picioare.

În ultima joi a carnavalului de la Viena, scena Operei se deschide pe tot parterul ca o mare sală de bal unde sunt prezentate tinerele de familie bună în rochii albe, alături de escortele lor și începe balul anual.

Vizită ghidată

Deși poate părea inaccesibilă, această superbă construcție în stil neorenascentist poate fi vizitată și în interior, cu tur ghidat pentru 9 Euro. Accesul se face la ore fixe, gen 14, 14:30, 15, etc, iar mai multe detalii găsiți aici.  Se pot face fotografii în interior, dar nu în timpul spectacolelor.

Spectacol

Pentru a avea o experiență completă, merită să urmăriți un balet sau o operă, toate spectacolele sunt de calitate. La oricare dintre spectacole  sunt disponibile și bilete la 3-4 Euro în picioare; ele pot fi găsite la casa ”Stehplatz-Kasse | Standing Area” din strada Operngasse) cu 80 de minute înainte de spectacol. Ar fi bine să vă așezați la coadă cu 2 ore înainte. Este necesar să aveți 3-4 Euro cash, exact. Nu vă puteți cumpăra decât propriul bilet, nu pentru un grup. Sunt 3 nivele la care pot fi achiziționate astfel de bilete: parter (Parterrestehplatz ), balcon (Balkonstehplatz ) și galerie (Galeriestehplatz ). Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți după achiziția biletului este să vă grăbiți în zona acestuia spre a vă așeza la coada formată. După ce se deschid ușile și vă alegeți locul, legați un fular, o cravată ori un șal de bara locului respectiv spre a vă securiza locul. Acum puteți face o plimbare pentru a vă lăsa haina la garderobă gratuit sau a vizita clădirea și foaierul.

Dacă nu doriți să stați în picioare, puteți cumpăra online biletele, cu ceva timp înainte. Am găsit bilete la 26 Euro/persoană stând jos în zona galeriei cu circa 4 săptămâni înainte de spectacolul programat. Mai multe detalii găsiți aici. Vizionare plăcută!