Tango. Radio & Juliet la Opera Națională

La Tango. Radio & Juliet nu m-am dus cu nici un fel de așteptări. De fapt, am fost chiar nepregătită, nu citisem nimic despre spectacol și am vrut să mă las surprinsă. Titlul mă intrigase, nu găseam o legătură între Julieta și un eventual Romeo, în fine, am decis că trebuie să-l văd și bine am făcut.

Spectacolul aduce împreună două coregrafii create de Edward Clug (artist de origine română stabilit în Slovenia) – Tango (a avut premiera la Maribor în 1998) și Radio and Juliet (cu premiera în 2005 tot la Maribor), cu muzică de tango și fragmente variate de la Radiohead la Astor Piazzolla și Goran Bregovic.

Ridicarea cortinei prilejuiește admirarea unui decor minimalist. O imensă jaluzea orizontală filtrează lumina unui reflector singuratic până spre public. Prima parte a spectacolului – Tango – este extrem de dinamic, cu muzica de tango colorat. Perechi de dansatori se despart și se împacă, cuplurile își dansează pasiunea, iubirea și simbolurile într-un decor sugerat al străzii anilor 40. Dramatismul tangoului se împletește frumos cu fluiditatea dansului modern.

Despre partea a doua, Edward Clug spune: “Aş putea descrie “Radio and Juliet” ca o imagine a unei iubiri neîmplinite. Un anumit moment din tragedia lui Shakespeare, “Romeo şi Julieta”, mi-a atras atenţia: momentul în care Julieta se trezeşte lângă trupul neînsufleţit al lui Romeo. Dacă ea nu şi-ar fi luat viaţa după aceasta? Am gândit “Radio and Juliet” ca o continuare a acestui moment, o călătorie sensibilă a unei femei singure care pleacă dintr-un punct fără întoarcere.”

Pentru cei care iubesc baletul, dansul și muzica, acest spectacol este unul inedit pe scena dansului românesc, iar anvergura lui mi-a amintit puțin de spectacolul ”Fresca” al lui Angelin Preljocaj.

Distribuție: Alexandra Gavrilescu, Valentin Stoica, Mihaela Soare, Marco Corcella, Greta Niță, Cristian Gîdoi, Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, Ovidiu Iancu, Robert Enache, Valentin Stoica, Egoitz Segura, Alexandre Plesis, Raul Oprea.

Scenografie: Marko Japelj. Regie și coregrafie: Edward Clug. Durată: 2h30.

Puteți consulta online calendarul evenimentelor de la Opera Națională București, iar bilete pot fi comandate online aici: Opera.

Fotografii: Opera Națională București.