Înainte să fim ai voștri de Lisa Wingate

Lisa Wingate ne propune în cartea sa – Înainte să fim ai voștri – o lectură plăcută și dinamică, care m-a făcut să nu pot lăsa cartea din mână. M-a impresionat că povestea este inspirată din întâmplări reale și din viața Georgiei Tann, directoarea unui orfelinat din Memphis.

Începutul poveștii pare unul obișnuit, plasat în Maryland în anul 1939. O femeie dă naștere unui prunc mort, iar familia este sfătuită să cruțe viața mamei pe viitor. În altă parte a țării,  Rill Foss este o fetiță de doisprezece ani ce trăiește la bordul unei case plutitoare, o existență liniștită alături de părinți și cei patru frați. Fericirea începe să se descompună în momentul în care mama îi este dusă la spital, iar ea și frații ei sunt plasați forțat într-un orfelinat. Astfel începe jocul dur al supraviețiurii copiilor într-un mediu ostil.

Planul secund al romanului se desfășoară în zilele noastre, în Carolina de Sud; o cunoaștem pe Avery – o avocată care urmează să descâlcească complicata poveste a regăsirii bunicii ei.

Deși o parte din personaje sunt fictive, pe parcursul romanului sunt descrise persoane precum Georgia Tann – care au intervenit forțat în viețile unor copii, marcându-le existența. Directoarea orfelinatului a răpit, sechestrat și plasat copii vreme de zeci de ani. Ținta răpirilor erau familiile sărace sau mamele singure, iar copiii erau plasați sub formă de adopție familiilor înstărite ori persoanelor publice, în schimbul banilor.

Citind finalul romanului și notele scriitoarei, nu am putut să-mi rețin sentimentele care m-au năpădit: tristețe pentru cei care au avut astfel de traume, furie pentru oameni care sunt capabili de fapte ca ale Georgiei Tann. Am înțeles neputința părinților care nu și-au putut apăra copiii. Romanul este unul extrem de bine tradus, ușor de citit și foarte bine documentat. Lisa Wingate este fostă jurnalistă, cu numeroase premii obținute pentru cărțile scrise, bestselleruri apărute în peste 30 de limbi.

Cartea poate fi comandată aici: Înainte să fim ai voștri.