Fericirea e un ac de siguranță – Răzvan Exarhu

Am amânat puțin cartea asta știind că voi avea lectură de savurat de la Răzvan Exarhu. Alcătuită dintr-o suită de scurte esee, Fericirea e un ac de siguranță m-a inspirat în multe feluri, dar umorul m-a cucerit definitiv. Am descoperit o magie a alăturării cuvintelor, sarcasm fin, dar și metafore brute în care regăsești esența neamului nostru, cu tradițiile, superstițiile și crucile sale, capeți cumva acea radiografie în care te recunoști ca om și român. Ironiile, poveștile cu tâlc și profunzimile filozofice te conduc spre momente și schițe ale traiului mioritic.

Englezismele atât de abuzate în vorbirea noastră zilnică sunt transformate cu zâmbet și voie bună, făcându-mă să constat cât de faină e limba română: ”grilled days” (zile fripte), ”we start to carry our Saturdays” (începem să ne purtăm sâmbetele). Umorul fin pe care Răzvan Exarhu îl aduce din vremurile Rondului de dimineață și de seară al PRO FM l-am găsit în cartea asta care mi-a oferit zâmbete, uneori hohote de râs, iar alteori întristări. Să-l parafrazez pe scriitor: “râzi cu seriozitate”.

În pictura vie a lui Exarhu se îmbină salata boeuf, sfaturi despre cum e bine să îmblânzești un ospătar, emoția primei zile de școală, rețete, adevăruri despre Facebook, Instagram și hipsteri, panseuri cu și despre alcool, trafic, radio, oameni. Las aici câteva dintre vorbele de duh și înțelepciune a la Exarhu: ”Lumină din slănină apă nu se face”, ”Trăim sănătos chiar cu prețul vieții”, ”Îi răspund aspru, dar sever”, ”Zarzavaturi emoționale”.

Cartea poate fi comandată aici: Fericirea e un ac de siguranță.