Zilele abandonului de Elena Ferrante

Aproape întotdeauna când citesc Elena Ferrante am o stare amestecată – mă uimește profunzimea cu care ajunge până în cele mai îndepărtate trăiri, dar sunt și acele momente în care personajele devin antipatice. Nou apărută la Editura Trei, cartea “Zilele abandonului” va fi lansată în cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2018 – Noutăți la târgul de carte Gaudeamus 2018.

Intriga captează întreg romanul, iar primele rânduri ne introduc direct în subiect: ”Într-o zi de aprilie, imediat după prânz, soțul meu m-a anunțat că vrea să mă părăsească.” O poveste aparent banală captează atmosfera din sufletul Olgăi în perioada lunilor de vară după acest episod. Femeia sfâșâiată reînvață să guste din viață, deși stresul singurătății cu povara casei și copiilor o apasă. Abandonul este trăit plenar la toate nivelurile, trecutul îi creaza depresia, iar „viitorul, de la un moment dat încolo, e doar nevoia de a trăi la trecut.”

Prin ea însăși și prin terapia scrisului, zilele încep să devină mai suportabile după sevrajul și durerea inițiale, totul până la acea zi din august care se dilată până la dimensiuni fantastice. Gândul cel bun  reușește să învingă incoerența, disperarea și abandonul de sine, lăsând loc providenței să pătrundă prin vecinul de bloc, Aldo Carrante.

De-ar fi să mai povestesc, aș strica surpriza de la final, dar vă îndemn s-o citiți pentru a simți complexitatea acestei scriitoare despre care se cunoaște foarte puțin. Despre Elena Ferrante se știe sigur că publică sub pseudonim; asemeni eroinei din carte, este mamă, a trăit câteva perioade în afara Italiei și nu mai este măritată. Printre cele mai cunoscute scrieri ale sale se numără Prietena mea genială (recenzia poate fi găsită aici) ce face parte din Teatrologia Napolitană.

Închei în cuvintele autoarei, Elena Ferrante: ”Suntem ocazii. Ne consumăm și ne pierdem viața pentru că un individ mai de mult a fost amabil.”

Cartea poate fi comandata aici: Zilele abandonului de Elena Ferrante.