Cavalleria Rusticana & Pagliacci – eveniment special la ONB

Spectacol Aniversar dedicat sopranei Silvia Voinea

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 3 noiembrie, ora 18:30 „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo – Spectacol Aniversar dedicat sopranei Silvia Voinea cu ocazia împlinirii a 50 de ani de carieră.

Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat – invitat.

De-a lungul celor peste trei decenii de activitate artistică pe scena Operei Naționale București, soprana Silvia Voinea a evoluat alături de toți artiștii teatrului. Pe parcursul carierei internaționale a desfășurat colaborări de lungă durată cu Komische Oper Berlin și Berliner Staatsoper (15 ani), Semper Oper Dresda (5 ani), Teatrul Regal din Liège (3 ani), Opera din Klagenfurt (4 ani). A avut numeroase turnee personale prin orașele lumii, iar după premiera producției cu „Lakmé” de la Opera din Liège, un articol foarte elogios apărut în La Wallonie – Liège, era intitulat …Lakmé, Madame, c’est vous! Silvia Voinea rămâne ultima mare intepretă a rolului Lakmé de pe scenele europene din secolul al XX-lea. Din 1990 până în prezent este profesor de canto la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti unde, în anul 2001, a obţinut titlul de Doctor în Muzică apreciată cu calificativul Magna cum Laude.

Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, „Cavalleria rusticana” justifică prezența sa în repertoriul teatrelor din întreaga lume. Inspirația cu care compozitorul a găsit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor și caracterul pasional al melodiei, tipic italiene, justifică gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio altă creație a lui Pietro Mascagni.

„Pagliacci” este o operă în două acte compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrările care figurează în repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Națională București)

Biletele se găsesc online și la casa de bilete a Operei Naționale București.