(D)efectul Placebo la TNB

Creație colectivă ce face parte din programul 9G, (D)efectul Placebo a fost un amestec de lucruri care mi-au plăcut și altele care nu. Începutul coregrafic dublat de o muzică antrenantă îmi crease oarece așteptări care mi-au fost din păcate spulberate, simțind un text cumva diluat. Cel puțin până la jumătatea piesei nu am găsit un fir roșu pe care să-l pot urmări, ci doar fragmente mai mult sau mai puțin legate pe care tot încercam să le unesc.

Placebo_zenoa.roTextul încearcă să critice lumea în care trăim, aducând numeroase metafore vieții noastre actuale. Publicul devine instanța supremă prin metafora medicului și a societății care ascultă toate angoasele, neliniștile ce se perindă pe scenă: cuplul disfuncțional ajuns într-o criză după 7 ani de căsnicie, dependentul ce trăiește în realitatea virtuală a cărui mască e negarea, prietenul cel mai bun al dependentului care se erijează în salvator și care are, de fapt, cea mai mare nevoie de salvare.

Placebo_zenoa.roFinalul aduce frumusețea vieții în mediul steril al unei societăți ultratehnologizate. Pe fundal apare un tril de păsări care te împinge să crezi că omul s-a reîntors în sânul naturii.

Mi-au plăcut coregrafia, muzica pe alocuri, finalul, iar actorii joacă bine. Dar cam atât.

Concept și coregrafie: Ștefan Lupu. Cu: Vlad Nemeș, George Bîrsan, Ioana Predescu, Alina Petrică, Rareş Florin Stoica. Light design: Cristian Ciopată. Sound design: Daniel Octavian Nae. Instalație scenografică: Elena Dobîndă și Andreea Simona Negrilă.

Spectacole online: calendar. Pentru a cumpăra bilete, accesați: bilete online.

Fotografii: Florin Ghioca, Teatrul Național București.