Coroana Regală expusă la Arcub

Povestea Coroanei Regale a României datează din anul 1881. Guvernul de atunci a propus ca aceasta să fie grandioasă, însă regele Carol I a dorit simplitate și sobrietate. La 19 aprilie 1881 regele îi trimite tatălui său o scrisoare la care Karl Anton de Hohenzollern Sigmaringen răspunde cu un memoriu temeinic argumentat referitor la cum trebuie să fie ceremonia de încoronare și coroanele, dată fiind instaurarea  unei monarhii tinere și fără tradiție în România.

Proiectată de Teodor Aman în trei propuneri, coroana are 1.115 grame și este făurită din țeava unui tun turcesc capturat în timpul Războiului de Independență dintre 1877-1878. Regele Carol I a ales oțel și nu alt metal prețios, pentru a simboliza curajul ostașilor români.

Coroana a fost oferită regelui Carol I la 10 mai 1881 în cadrul ceremoniei de încoronare de la Palatul Regal, când România a fost proclamată regat. A trecut apoi la regele Ferdinand I, încoronat la ceremonia de la Alba Iulia. Ultimul rege care a purtat acest simbol al monarhiei a fost Mihai I al României, care s-a stins în decembrie 2017 în Elveția.

Coroana Regală a României va fi expusă în perioada 21-28 octombrie în incinta Arcub, situat în Centrul vechi al capitalei.

Adresă Arcub: strada Lipscani nr.  84-90, București, Google mapProgram: luni- duminică, 10-19.

Sursa foto: descopera.ro