Pădurea întunecată de Nicole Krauss

La malul mării, la Biblioteca Vămii Vechi am descoperit în Pădurea întunecată o finețe scriitoricească care m-a cucerit de la primele pagini. Mi-a ispitit sufletul și mi-a hrănit creierul, căci frumusețea metaforelor și descrierile fine dau rod inimii, iar ideile filosofice fac să vibreze coarda mentalului.

Cartea e poezie transpusă în beletristică, două fire epice se întrepătrund: Nicole, alteregoul autoarei, o scriitoare de 39 de ani din New York a cărei căsnicie se destramă, lăsând-o să cerceteze calea presupusei vieți a lui Kafka după moartea lui oficială. Epstein, un avocat de succes de 68 de ani este cuprins de angoasa finalului vieții. Ambii au în comun criza existențială ce-i conduce pe meleagurile Israelului într-o căutare inițiatică.

Am primit din această lectură o cufundare în cultura evreiască, în tainele și credințele acestor oameni. De exemplu, despre menuha, adică o pauză în activitate sau odihna celei de-a șaptea zile ne spune așa:  ”O stare în care nu există sfadă și nu există lupte. Nici frică și neîncredere. Menuha. Starea în care omul stă nemișcat. (…) Dumnezeu a creat menuha fragilă, incapabilă să dureze și stă în sarcina omului s-o recreeze iar și iar ca să știe că nu este un spectator al Universului, ci un participant. Că fără acțiunile lui, Universul pe care Dumnezeu ni l-a menit, va rămâne incomplet.”

Firul narativ alternează prin capitole distincte viețile celor doi protagoniști: autoarea care povestește la persoana I pasiunea pentru Kafka, dar și teoria multiversului și istoria personală a lui Epstein, un personaj misterios care se dezvăluie lent pe parcursul lecturii. Am mai găsit trimiteri spre un Dumnezeu uman care ”pentru a crea omul, Dumnezeu trebuie să se retragă pe Sine; (…) trăsătura definitorie a umanității e această lipsă care ne umple de dor. Dar aceeași lipsă este cea care ne permite liberul arbitru. (…) Rabinii ne spun că o inimă rănită este mai plină decât una mulțumită: pentru că inima rănită are un gol, iar golul are potențialul de a fi umplut cu infinitul.”

Nicole Krauss a scris și ”Istoria iubirii”, ecranizată cu succes.

Cartea poate fi comandată aici: Pădurea întunecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *