Palatul El Escorial de lângă Madrid

Acum câteva zile mi-am amintit de frumusețea palatului El Escorial de lângă Madrid, despre care nu am apucat să scriu până acum și unde am petrecut o zi întreagă. Am povestit până acum pe blog Cum poți vedea aproape gratis Madrid si Cum să vizitezi Muzeul Prado în două ore

Cum ajungi la El Escorial

Dacă stai în Madrid, este ușor să ajungi la destinație folosind autobuzul nr 661 (vezi orar) sau 664 (vezi orar) din stația madrileñă Intercambiador Moncloa, unde am ajuns cu metroul de la cazarea noastră. Costul biletului este 4,20 Euro, iar călătoria durează în jur de 45 minute. Fiți atenți să coborâți la San Lorenzo del Escorial (palatul) NU la El Escorial.

De la stația de autobuz, în 12 minute de plimbare prin orașul medieval, se ajunge la măreția palatului ridicat de Filip II în secolul XVI. Înainte sau după vizitarea citadelei, merită să faceți un tur de oraș, este foarte pitoresc; în piața centrală se poate bea ceva bun sau mânca la restaurantele din zonă.

  

Scurt istoric

În 1561, concomitent cu mutarea capitalei la Madrid – Filip II începe să achiziționeze teren în această zonă pentru a ridica doi ani mai târziu, Mânăstirea San Lorenzo del Escorial.

Mânăstirea a fost inițial ridicată din dorința lui Filip II să  aducă aici rămășițele tatălui său, Carlos V și ale familiei regale. Scopul construcției s-a schimbat în timp, fiind pe rând reședință regală, centru cultural, spital.

Arhitectul Juan Bautista de Toledo și elevul său, Juan Herera au construit pe o parte a muntelui Abantos, o mânăstire cu 16 curți interioare, 88 fântâni, 13 capele mici, 86 scări, 9 turnuri, 1200 uși și 2673 ferestre. Construit în stil renascentist, El Escorial este inclus în lista monumentelor UNESCO.

Cost bilet El Escorial: 10 Euro/persoană.

Complexul arhitectural include:

  • biserica (1582)
  • mânăstirea, palatul regal și colegiul (1584)
  • biblioteca (1592)
  • Casita del Principe
  • Casita del Infante

Casita del Principe

Situată la circa 1,5 km de palat (la pas de plimbare faci cam 20 de minute) căsuța de vânătoare adăpostește unul din cele mai frumoase interioare. Pe mine m-a impresionat mai mult decât palatul în sine. Cât am așteptat să se facă ora de intrare la vizită, m-am plimbat prin grădină, am admirat parcul și am citit despre istoria spaniolă.

Intrarea costă 5 Euro/persoană incluzând ghidajul. Una din camere m-a lăsat cu gura căscată la propriu când am văzut tavanul cu stele, însă nu am putut face fotografii.

Program complex arhitectural: Oct-Mar, Ma-D, 10-18. Apr-Sept, Ma-D, 10-20.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *