Înghite Platon, nu Prozac!

Am citit Lou Marinoff într-o perioadă cumva relaxată din viața mea, dar ideile din carte mi s-au părut tare bune să mi le însușesc pentru acele momente în care voi avea nevoie. ”Înghite Platon, nu Prozac!” este o lectură incisivă, pertinentă care își dorește să conducă gândurile omului modern spre filosofia clasică, să-l ajute în momentele grele, să-l facă să renunțe la clișee, însușindu-și un eu mai bogat și mai echilibrat. Am extras mai jos câteva dintre idei:

 • Procesul PEACE presupune urmărirea câtorva pași spre a vindeca traume sau probleme din viață, astfel:
 1. Problema – identificarea acesteia.
 2. Emoția – conectarea la emoțiile tale și urmărirea lor într-un bilanț, urmate de canalizarea lor constructivă și pozitivă.
 3. Analiza – aici se face o enumerare și o evaluare a opțiunilor care există pentru a putea rezolva problema.
 4. Contemplația – stadiile parcurse până la acest nivel sunt integrate la nivel profund, fiind înțelese și acceptate.
 5. Echilibrul – în urma procesului realizat, se ajunge la starea echilibrului interior.
 • Depresia apare atunci când sensul și scopul vieții se pierd. Scopul este obiectivul final, iar sensul este modul în care îți înțelegi permanent viața pe măsură ce aceasta se desfășoară. Una din cele mai bune căi de găsire a sensului și scopului vieții este întoarcerea la natură.
 • Principalele cauze ale depresiei sunt: o slăbiciune genetică, predispoziția individului, o stare indusă creierului cu sursă de origine biologică, de obicei ca efect al alcoolului, drogurilor și dependenței acestora, o traumă nesoluționată a individului care vine din copilărie sau din trecut, evenimente cu caracter acut, din perioada prezentă.
 • Socrate afirmă că noi posedăm deja cunoașterea, iar ceea ce avem nevoie se află în interior, fiind posibil să avem nevoie de ajutor pentru a o aduce la suprafață.
 • Platon ne arată că nu există menire mai înaltă decât căutarea esenței lucrurilor în Dreptate, Frumos și Adevăr.
 • Aristotel este considerat inventatorul logicii, fiind recomandat persoanelor cu greșeli de gândire critică.
 • Filosofia romantică s-a dezvoltat ca reacție la materialism, a mecanizării societății și tratării omului ca pe o rotiță. Romanticii susțin unicitatea fiecărui individ, conferă importanță sporită artei și spiritualității. Un exponent al acesteia a fost Rousseau.
 • Zbate-te să ai mai puțină dorință; timpul potrivit este atunci când nu te străduiești deloc să obții acel lucru. Încetează să mai cauți și vei afla. Iar dacă nu găsești, nu te deranjează fiindcă nu te aflai în căutare.
 • Partenerul tău intim de viață este o manifestare a spiritului tău, iar tu ești o manifestare a spiritului său.
 • Epictet: Dacă vreodată ți se întâmplă să te orientezi spre exterior în încercarea de a mulțumi pe altcineva, ți-ai pierdut fără îndoială planul vieții și echilibrul.
 • A-ți face bine treaba nu înseamnă a o duce la perfecțiune sau a o face mai bine decât altcineva. La serviciu, secretul constă în găsirea unui echilibru între competiție și cooperare. Comportamentul adaptativ la serviciu presupune absorbția nedreptăților și dezvoltarea resurselor interioare apte pentru reducerea sensibilității. Caută un mentor în interiorul companiei care să îți ofere idei pozitive. Întreabă-te în permanență: ”Ce pot învăța din asta?”.
 • Întrebări la care să reflectezi: Unde mă aflam înainte de naștere și unde voi fi după moarte? Care sunt lucrurile importante pentru mine în prezent? Ce are importanță vitală pentru mine azi?

Cartea poate fi comandată aici: Înghite Platon, nu Prozac!.

”Dacă contribui la fericirea altora, vei afla adevăratul bine, adevăratul sens al vieții. ” Dalai Lama

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *