Când vizităm gratuit Muzeul hărților și cărților vechi

Un muzeu relativ recent, Muzeul hărților și cărților vechi a fost deschis în 2003 în urma unor donații private, cuprinde circa 1000 de lucrări (hărți, planuri de oraș, vedute, hărți astronomice) fiind singurul de acest tip din România și printre puținele din Europa și din lume.

Mi-a plăcut foarte mult clădirea care găzduiește această colecție: construită în anii 20, dar finalizată în 1942 de către o familie armeană (ca și Casa Zambaccian, situată în apropiere, despre care am scris aici), vila îmbină arhitectura de inspirație gotică, maură și mediteraneeană, fiind inclusă în lista de patrimoniu. Decorația interiorului este tipică perioadei interbelice, mi-au plăcut în mod deosebit vitraliile, dar și plafoanele camerelor. Ele sunt reprezentări ale corpurilor cerești în hărți astronomice.

Colecția are o valoare artistică deosebită, cuprinzând și cea mai veche hartă ce datează din 1525, pe vremea când estul Europei se numea Sarmatia.

Până în anii 1780 hărțile aveau valoare istorică, fiind mai puțin științifice întrucât erau întocmite pe baza jurnalelor de călătorie, vedutelor (vederi) și informațiilor neverificate. În Franța secolului XVIII, 3 generații ale familiei Cassini reușesc între 1743 și 1780 – să creeze prima hartă științifică prin metode topografice, numită Harta geometrică a Franței.

Muzeul are intrare gratuită în ultima miercuri a lunii, iar în prima sâmbătă a lunii, programul este prelungit până la ora 21.

Ghidajul se face pe bază de programare, cu 5 zile în avans și costă 50 lei/oră.

Preț bilet: 10 lei/adult, 5 lei/pensionari, 2,5 lei/studenți.

Program: miercuri – duminică, 10 – 18.

Adresa: Str. Londra 39, Sector 1, lângă Piața Victoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *