Muzeul George Enescu din Bucuresti

Muzeul George Enescu este găzduit în Palatul Cantacuzino, una din cele mai frumoase clădiri de pe Calea Victoriei și din oraș. Grandioasa intrare este decorată în cel mai pur stil Art Nouveau, aducând împreună luxul și rafinamentul unei epoci apuse.

Clădirea în stil baroc francez a fost ridicată între 1901-1903 la dorința lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, cunoscut drept Nababul. A fost Primarul Bucureștiului, apoi Prim-ministru și șeful partidului Conservator. Gheorghe Cantacuzino este cunoscut și pentru moșia pe care o avea lângă Ploiesti, la Floresti, județul Prahova unde au loc dese competiții ecvestre.

Palatul a fost construit după planurile arhitectului Ioan D. Berindei. Decorarea pereților a fost comandată maeștrilor pictori din acele timpuri: George Demetrescu Mirea, Nicolae Vermont și Costin Petrescu. Sculpturile și ornamentele au fost făcute de arhitectul Emil Wilhelm Becker, iar tapițeriile, lămpile, candelabrele și vitraliile  au fost aduse de la Paris.

După moartea Nababului din 1913, Palatul este moștenit de către fiul lui, Mihail G. Cantacuzino și soția sa, Maria (Măruca, născută Rosetti-Tescanu). După decesul prematur al soțului, Măruca se căsătorește cu George Enescu în 1937.

În 1940 Palatul a fost sediul Consiliului de Miniștri, iar în 1947 a devenit Institutul de Studii Sovietice. La moartea lui Enescu în 1955, Măruca a lăsat prin testament Palatul statului român, iar din 19 iunie 1956 aici s-a deschis Muzeul Național George Enescu, parte din patrimoniul european.

Trei din camerele palatului oferă o expoziție cronologică a vieții lui Enescu, precum fotografii, manuscrise, diplome, desene, instrumente muzicale, premii. Tot aici se află expus și fracul de spectacol al muzicianului, masca mortuară și mulajul mâinilor sale.

În spatele Palatului se află o vilă mică care a fost destinată inițial administrației clădirii și în care a locuit marele muzician alături de soția sa, între 1945-1946. Cele trei camere ale vilei sunt dispuse în jurul holului de la intrare – în stânga se află dormitoarele Mărucăi și al lui Enescu, iar în partea dreaptă se deschide camera de muzică. Pereții sunt decorați cu picturi și obiecte personale ale maestrului.

Muzeul George Enescu din București are intrare liberă pe data de 26 a fiecărei luni, așa cum și alte muzee oferă gratuitate în anumite zile ale lunii. Lista completă acestora poate fi accesată aici: Când vizităm gratuit muzeele din București.

Preț bilet: 6 lei/persoană.

Program: Ma-Du, 10-17.

Adresă: Calea Victoriei nr 141, Sector 1, București.

Dacă doriți să descoperiți 4 locuri mai puțin cunoscute de pe Valea Prahovei, puteți vizita casa de vacanță a cuplului din Sinaia: Muzeul George Enescu Sinaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *