Eleganța ariciului de Muriel Barbery

Aflată în vizită la o prietenă, într-o pauză de conversație ivită brusc – mi-am aruncat privirea spre biblioteca ei și imediat mi s-a redeșteptat dragul de lectură văzând ”Eleganța ariciului” de Muriel Barbery.

Lectura pretextează poveștile unor locatari parizieni ca să petreacă cititorul prin filosofie și cuvinte meșteșugite: ”Oamenii trăiesc într-o lume unde cuvintele și nu faptele au putere, unde competența supremă este stăpânirea limbajului. Cei mai animalici dintre noi sunt întotdeauna duși de nas de cei care vorbesc bine deși ar fi incapabili să-și apere grădina ori să aducă un iepure la cină sau să procreeze cum se cuvine.”

Geniul copilei de 12 ani se transpune în depresia singurătății și a omului neînțeles de cei din jur. Ea este zugrăvită ca alter egoul portăresei care își ascunde inteligența sub masca modestiei și tăcerii. Ambele personaje devin exemplare rare ale umanității prin înzestrare, aflându-se în căutarea perfecțiunii.

Am simțit din plin spiritul autoarei care reușește să spulbere credințe învechite pentru a așeza în loc filosofia unei existențe pline de viață și profunzime: ”Pentru dvs voi urmări de acum înainte tot ce înseamnă întotdeauna în niciodată. Frumusețea din această lume.”

Dantelată în jurul celor două existențe feminine, povestea prilejuiește cititorului o scufundare spre întrebări existențiale și dileme intelectuale. Pentru o portăreasă, dorința de a-și ascunde erudiția se împletește cu inteligența genială a unei copile maturizate înainte de vreme. ”Suntem programați să credem în ceea ce nu există fiindcă suntem ființe care nu vor să sufere. (…) Facultatea pe care o avem de-a ne manipula pe noi înșine ca nu cumva să clatine soclul credințelor noastre e un fenomen fascinant”.

Fin zugrăvită de Muriel Barbery, ”Eleganța ariciului” este metafora găsirii distanței optime față de semenii noștri: când ne apropiem prea mult, riscăm să ne înțepăm unii pe ceilalți, iar distanța ne separă; atunci când găsim apropierea ideală, vom fi fericiți.

Cartea poate fi comandată aici: Eleganța ariciului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *