Un loc ascuns din București: Muzeul Vasile Grigore

Bucureșteancă de când mă știu, mă bucur tare când descopăr locuri de care nu aveam idee prin ăst oraș pe care ajung să-l îndrăgesc din ce în ce mai mult. Deunăzi, căutând ceva din link în link, m-am pierdut pe Internet și am găsit trei vorbe înghesuite într-un articol despre Muzeul Vasile Grigore din București. Am decis că e musai să-l vizitez și bine am făcut.Situat în inima orașului, lângă Grădina Icoanei, pe strada Maria Rosetti, muzeul e adăpostit la primul nivel al unei clădiri interbelice proiectate de arhitectul Iulian Nămescu. Gazdă mi-a fost doamna Geta care mi-a povestit cât de iubit a fost Vasile Grigore de către elevii săi și cât de mult și-a dorit domnia sa să adăpostească într-un loc frumos toate operele de artă ce se înghesuiau nemângâiate de priviri în apartamentulsău de trei camere.

Donația colecției a fost făcută în anul 2003, dar muzeul s-a deschis abia pe 25.04.2004. Dorința maestrului a fost ca muzeul să fie deschis pe durata vieții sale (1935 – 2012), el dăruind absolut toate obiectele din apartamentul său modest din bulevardul Titulescu, inclusiv lustrele, decorate cu motive zoomorfe. Pictor și colecționar, Vasile Grigore a fost de-a lungul vieții sale, profesor universitar. În adolescență, Vasile Grigore se pregătea pentru o carieră de muzician, urma să dea examen la Conservator. Petrecând mult timp în atelierul de pictură al unui prieten apropiat, Vasile Grigore încearcă schițe, picturi în care talentul îi este recunoscut de Ciucurencu, care îl convinge să dea la Arte; viitorul colecționar acceptă sugestia, retrăgându-și dosarul de la Conservator și este acceptat la Arte. După anii în care i-a fost profesor, Alexandru Ciucurencu îi va deveni prieten apropiat, formând alături de Vasile Grigore și Corneliu Baba un triunghi al prieteniei bazate pe dragostea de artă.

În această casă-muzeu am simțit pasiunea, dragul de artă și frumos, la fel ca și în Casa Zambaccian despre care am povestit aici: Când se poate vizita gratuit Muzeul Zambbacian. Începutul colecționării a debutat pentru Vasile Grigore cu ouă încondeiate și 2 icoane. În timp, cele două categorii au dobândit proporții semnificative, ele putând fi admirate în muzeu. Corneliu Baba este prezent cu o colecție impresionantă de tablouri. Dragostea de muzică a făcut ca discurile de vinil donate de profesor să se regăsească tot în acest loc.

Dacă aveți vreme, puteți face o vizită și Schitului Dârvari, situat în apropierea muzeului. Localizare Google maps și adresă: Strada Schitul Dârvari nr 3.

În ultima miercuri din lună, intrarea la muzeu este gratuită.

Adresă: Str. Maria Rosetti nr. 29, Sector 2, București.

Program: miercuri – duminică, 09-17.

Preț bilet: 5 lei/persoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *