Plimbare la Domeniul Manasia

Într-o zi de toamnă frumoasă, împreună cu un grup de prieteni, am decis să vizităm Domeniul Manasia. Auzisem de el din mai multe surse, iar curiozitatea m-a scos din casă. Palatul este cam la o oră de București, pe fostul drum spre mare, spre Urziceni. Planul nostru era ca după vizită să prefacem într-o petrecere la câmpie, pe stil picnic. GPS-ul ne-a condus bine până la poarta domeniului, dar am preferat să parcăm afară. În prealabil am făcut o rezervare telefonică pentru a anunța venirea noastră.

Istoria acestui conac-muzeu duce până în secolul 18 când domnitorul Țării Românești, Alexandru Vodă Ipsilanti se îngrijește de moșie apoi o vinde Principelui de origine sârbă Efrem Obrenovici care era în pribegie pe tărâmurile acestea. Legenda spune că soția lui Efrem Obrenovici, Maria Catargiu Obrenovici – a avut o aventură îndelungată cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza, dăruindu-i doi copii ce au fost adoptați ulterior de soția acestuia. Moștenitorii lui Efrem Obrenovici vând proprietatea către fostul ministru de externe al Bulgariei, Ion Hagianoff care își va amenaja aici căminul și va aduce numeroase binefaceri localității prin construirea mai multor clădiri: școală, biserică, cămin cultural, monumentul eroilor, primărie, han. Actualul conac este ridicat de Hagianoff în stil eclectic între 1899-1900. Pe la 1914 Hagianoff dezvoltă fabrica de cărămizi aflată pe proprietate, iar fiul său, Nicolae o administrează extrem de profitabil. În această perioadă, se construiește crama din incinta domeniului, cu cărămizi făcute în fabrica familiei. Anii comunismului naționalizează domeniul, oferind palatului o nouă destinație: grădiniță pentru copii. Fabrica de cărămizi este mutată, iar resturile construcției sunt puse la pământ.

Domeniul este alcătuit din aproximativ 2 ha teren, palat în stil eclectic, cramă și dependințe. Palatul a fost readus în forma actuală cu ajutorul arhitecților, rezultând un melanj excelent dinspre clasic cu tavane aurite și sloganuri comuniste ce s-au dorit a fi păstrate spre reamintire spre zonele de mansardă care găzduiesc spații moderne. Mobila a fost achiziționată la târguri ori diferite licitații, iar pereții sunt presărați cu tablouri pictate de George Löwendal, bunicul actualei proprietare. Se poate vizita crama, palatul, etajul, iar la final noi am savurat o băutură pe terasa palatului. Pentru că ne doream foarte mult un picnic, am declinat invitația gazdelor de a rămâne la masă, cu toate că din menu puteai selecta cele mai fine preparate. Aici se pot organiza evenimente, atât personale cât și corporate, fiind un spațiu deopotrivă generos și plăcut.

Tuturor ne-a plăcut mult acest colț cu istorie și povești nenumărate, drept pentru care vă îndemn să-l vizitați, sunt sigură că vă va plăcea!

Pentru programarea unei vizite, vă sfătuiesc să anunțați în prealabil: contact@domeniulmanasia.com, (+40) 744 378 888.

Harta: localizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *