Hotii de frumusete de Pascal Bruckner

Pe domnul Bruckner l-am văzut acum doi ani, invitat special al Festivalului de Teatru Independent Undercloud cu alura unui profesor erudit, modest și binevoitor. Scrierile sale sunt un amestec de filosofie și critică la adresa societății și culturii contemporane. “Hoții de frumusețe este un veritabil thriller, o metaforă asupra frumuseții și a vieții, un parcurs al erotismului și al pasiunii. Conferit cu premiul Renaudot în 1997, “Hoții de frumusețe” este un basm contemporan în care frumusețea devine esențialul, Dumnezeul în jurul căruia gravitează viața.

În pragul unui viscol puternic, un cuplu se rătăcește în Alpii francezi, iar singura cabană la care găsesc găzduire este un loc al pierzaniei pentru frumusețe. Proprietară este familia Steiner, o profesoară de filosofie împreună cu soțul ei. Ajutați de valet, trioul malefic obișnuiește să închidă femeile frumoase în celule ferite de viață și de lumină spre a se hrăni apoi din frumusețea lor, emanată și inspirată prin guri de aer. În viziunea celor trei, frumusețea este distribuită inegal, ea oferind puteri sporite celor ce o au.

Am mai regăsit în acest roman mitul Pygmalion inversat, femeia fiind cea care deține controlul și dorește să ofere un statut, o educație, diverse experiențe – personajului masculin, Benjamin. Am remarcat întrucâtva dorința scriitorului de a se întoarce prin intermediul lui Benjamin la dulceața coplăriei, la lipsa responsabilității asupra propriei vieți. Dorința unei femei-mamă se materializează prin Helene, cea care își seduce iubitul, apoi îl educă în spiritul aristocrației, oferindu-se pe ea.

Ca și tehnică de scriere, autorul folosește paralela trecut/prezent aducând încă o poveste care se desfășoară în paralel: viața medicului psihiatru, o femeie spre care Benjamin se apleacă pentru a-și spune povestea.

Pascal Bruckner este profesor, filosof, dramaturg, romancier și eseist francez, născut la Paris în 1948. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: Luni de fiere, Fanaticii apocalipsei, Paradoxul iubirii, Căpcăunii anonimi, Palatul chelfănelii, Copilul divin și Paria.

Cartea poate fi comandată aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *