Călătorie pe Valea Prahovei – Muzeul George Enescu Sinaia      

Pe drumul pentru camioane care traversează Sinaia, spre Bușteni, după Penny, un indicator aflat pe sensul de mers arată dreapta spre Casa memorială George Enescu din cartierul Cumpătu.

Vila este compusă dintr-un hol de intrare care se deschide în zona generoasă a salonului. Mobilat în stil Biedermeyer, spațiul păstrează pianul original, un Ibach făcut la Lausanne, instrument de care Enescu s-a folosit în activitatea sa componistică şi în concertele oferite apropiaţilor familiei. Din salon, în stânga se intră în dormitorul Mariei Cantacuzino-Enescu, apoi pe un hol se află baia și ”chilia”, adică dormitorul de proporții miniaturale al compozitorului. Tot din salon, pe o scară ce aduce la formă cu cea din Peleș se ajunge la mansardă.

1898 este anul în care se leagă o armonioasă relație între George Enescu și Casa Regală a României, după cântarea Poemei Române și a Imnului regal ce are loc la Paris. Regina Elizabeta, cunoscută și sub pseudonimul Carmen Sylva, o mare iubitoare a artelor, îi arată sprijinul tânărului muzician. Lui Enescu îi este oferită o cameră la Peleș, ani la rând, pentru studiu, dar și pentru a ține recitaluri la palat.

Frumusețea locului, dar și apropierea de familia regală îl convinge pe Enescu să-și construiască aici, între 1923-1926, o vilă cu banii câștigați din turneul susținut în America. Folosindu-se de planurile proprii și ajutat de arhitectul Radu Dudescu, George Enescu clădește Vila Luminiș. Până în 1946, când părăsește definitiv România, Enescu revine periodic în acest loc prolific creației. Aici compune cea mai importantă operă a vieții sale: Oedipe.  În 1947, din exil, Enescu donează vila statului român în scopul folosirii ei ca loc de odihnă și creație pentru artiști.

Dacă vă aflați în Sinaia, articolul de mai josvă poate inspira să vizitați și alte Locuri mai puțin cunoscute de pe Valea Prahovei.

Preț bilet: 6 lei/persoană, acces gratuit în data de 26 a fiecărei luni.

Program: Ma – D 10 – 17

Adresă: str. Yehudi Menuhin, nr. 2, cartier Cumpătu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *