Don Carlo de Giuseppe Verdi la Opera Națională

Zilele trecute am avut ocazia de a vedea trista poveste a Infantului Spaniei din secolul XVI, Don Carlo la Opera Națională. Știam doar puțin din sinposisul operei (Don Carlo se îndrăgostește de Elisabetta de Valois, dar tatăl lui, regele – se căsătorește cu ea), iar ceea ce am urmărit mi-a plăcut mult.

Am văzut o montare clasică, așa cum ar fi fost probabil in timpul lui Verdi, fără modernisme care să dilueze fără rost. Muzica celui mai mare compozitor de operă italian a fost croită spre a transpune destinul umbrit al lui Don Carlo din scrierea lui Friedrich Schiller.

Don Carlo_zenoa,roRegia, decorul, costumele și montajul de lumini se datorează lui Mario De Carlo, de origine italian. Mi-a plăcut montarea scenei în tonalitatea alb-negru, văzând jocul vieții ca pe unul de șah, iar costumele au fost un festin. Scenografia clasică ne-a purtat în lumea de basm a regelui și a reginei, mișcarea scenică a fost frumoasă, cu inserții de balet. Corul, vă spun sincer, mi-a ridicat părul pe ceafă.

Don Carlo_zenoa,ro

Muzica a fost reprezentată prin Tiberiu Soare, care a condus timp de aproape 3 ore și jumătate – o orchestră sincronizată oferind un partener desăvârșit cântăreților. Principesa Eboli, prin Oana Andra m-a încântat prin prestația sa, ca și Cellia Costea. Mă minunam cât de frumos poate vibra o voce, ce rezonanță fantastică are și ce minune a naturii există prin vocea omului.

Deși are 5 acte și două pauze, pe parcursul operei  atenția mi-a fost captată permanent de jocul și cântecul scenei , fără să-mi arunc nici măcar o privire la ceas sau alte mijloace destinate plictisului. 😀 Povestea m-a ținut dornică de a vedea urmarea, nu există spații goale, lungire inutilă. Deși nu sunt o împătimită a Operei, spectacolul acesta m-a făcut să-mi doresc ca povestea să nu se termine. Am fredonat arii toată seara, după spectacol. Una peste alta, de vă place muzica clasică, mergeți să vedeți Don Carlo. Dacă sunteți noi în ale Operei, acesta, alături de operele lui Mozart – poate fi un bun punct de plecare pentru descoperirea unei noi plăceri a simțurilor.

Trailer Don Carlo

Program Opera Națională București 

Distribuție

Dirijor:  Tiberiu Soare

Don Carlo: Hector Lopez – invitat, Elisabetta de Valois: Cellia Costa – invitat, Regele Filip al II-lea: Dragoljub Bajic – invitat, Rodrigo, Marchizul de Posa: Cătălin Țoropoc, Principesa Eboli: Oana Andra, Marele Inchizitor: Horia Sandu, Un frate: Filip Panait, Tebaldo: Andreea Novac, Contele di Lerma: Valentin Racoveanu, Voce dal Cielo: Mihaela Stanciu, Cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București

Bilete pot fi achiziționate urmărind linkul: bilete online.

Fotografii: Steluța Popescu / Opera Națională București, zenoa.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *