Anatomia iubirii de Helen Fisher

Helen Fisher ne oferă în cartea ei – Anatomia iubirii, o istorie naturală a relațiilor de dragoste și a destrămării lor, detalii prețioase despre dragoste, respingere și relațiile de cuplu pe termen lung, explicate în context istoric. Informațiile oferite fac ca înțelegerea comportamentelor umane să devină mult mai ușoară. Documentarea are un puternic substrat antropologic și medico-științific, cu explicații logice și cu o scriitură extrem de ușor de parcurs.

Cartea m-a purtat prin începuturile Homo sapiens, urmărind atent modificările apărute din punctul de vedere al relaționării umane romantice comparativ cu primatele ori cu alte specii. Lectura este  facilă, aruncă o privire asupra strămoșilor noștri, obiceiurile oamenilor primitivi și preluarea acestora în tradițiile actuale, privite din punct de vedere romantic și relațional.

Pentru cei cărora le place să se autocunoască, un capitol este dedicat explicației extinse asupra celor 4 categorii identificate de Fisher la populație: exploratori, constructori, conducători, negociatori. Fiecare dintre noi se regăsește într-una din acestea, iar armonia în cuplu va fi cu atât mai bună, cu cât cei doi fac parte din categorii compatibile. De asemenea, există teste care identifică  categoria în care te încadrezi.

Se pare Frederic Beigbeder are dreptate când spune că dragostea durează 3 ani. Fisher afirmă ideea că o relație ține în medie 3-4 ani, exact timpul în care un copil ar putea trece de prima parte a copilăriei, devenind mai sigure șansele sale de supraviețuire. Mi s-au părut interesante și alte informații, cum ar fi:

  • simetria feței și corpului este căutată de ambele sexe;
  • femeile generalizează și sintetizează, folosind gândirea în rețea spre deosebire de bărbați care se concentrează pe obiectiv, având o gândire în pași;
  • creierul feminin este mai bine conectat prin conexiuni multiple pe distanțe lungi cu fiecare emisferă;
  • creierul masculin are mai multe conexiuni nervoase scurte cu emisferele, făcându-l astfel mai bine compartimentat;
  • femeile vor să se simtă conectate, atașate, incluse, iar bărbații vor spațiu, singurătate, autonomie;
  • bărbații tind să formeze ranguri ierarhice, iar femeile formează grupuri mici mai egalitare și mai stabile.

Concluzia este că suntem născuți pentru a iubi, iar relațiile noastre armonioase se bazează tocmai pe înțelegerea diferențelor dintre cele două sexe.

Helen Fisher este profesoară de antropolgie și cercetătoare în cadrul Institutului Kinsey, având articole despre evoluție, biologie și psihologia sexualității umane.

Cartea poate fi comandată aici: Anatomia iubirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *