Cum să vizitezi Muzeul Prado în două ore

Am scris într-o postare mai veche, aici – despre posibilitatea de a vizita Triunghiul de Aur gratuit în anumite interval orare.

Muzeul Prado  a fost deschis pentru prima dată în 1819 de regele Ferdinand VII, al cărui tablou îl puteți vedea în galeria principală, pictat de Goya. Muzeul adăpostește mii de capodopere, de acum 1000 de ani și până spre secolul 20, ceea ce face ca o vizită aici să devină o excursie în sine. Uneori timpul nu ne permite, alteori intrarea gratuită ne obligă să micșorăm temeinic vizita. 

Recomand ca în momentul intrării, să luați o hartă a muzeului sau să o printați pe cea de mai jos.

Am să redau mai jos itinerarul unui maraton cultural prin coridoarele muzeului Prado, pentru a vedea cele mai importante capodopere:

  • De la intrare, mergi direct la ”Renaștere” în sala 58 B unde vei vedea picturi de Botticeli, Rafael, Fra Angelico, inclusiv Adormirea Maicii Domnului de Andreea Mantegna (1492).
  • Regii Spaniei au îndrăgit pictura flamandă, de aceea aici nu trebuie ratată galeria pictorilor flamanzi în sala 58. Admirați ”Coborârea lui Iisus de pe cruce” a lui Rogier van der Weyden, observați lacrimile translucide de pe fețele personajelor, gesturile de durere surprinse.
  • În sala 56 A se află capodoperele lui Hieronymus Bosch, despre a cărui viață și operă puteți citi aici. ”Grădina desfătărilor” (circa 1500) este loc de pelerinaj pentru iubitorii artei sale.
  • Luați ascensorul la etajul 1, apoi faceți dreapta imediat ce ați ieșit din lift în galeria spectaculoasă care formează coloana clădirii. Aici sunt expuse tablourile maeștrilor din anii de aur ai Spaniei: José de Ribera, Bartolomé Esteban Murillo.
  • În nordul galeriei, în sălile 40-44 sunt expuse lucrări de Bellini, Titian și Tintoretto.
  • Obligatoriu de văzut este ”Las Meninas”, celebra operă a lui Velasquez (1599-1660), în sala 12 – un tablou impresionant ca și mărime, dar și lumină, tehnică, originalitatea poveștii misterioase ascunse de personaje. Velasquez a fost pictorul Casei regale în timpul regelui Philip IV, iar acest tablou este echivalentul Monei Lisa din Luvru pentru Muzeul Prado.
  • Un alt reper important al culturii spaniole este reprezentat de Goya (1746-1828), pictor romantic ale cărui opere sunt adăpostite în galeria centrală. Considerat unul din cei mai mari portetiști ai secolului 18-19, Goya a pictat numeroase tablouri destinate manufacturii de tapițerii. Nu ratați portretele regilor Ferdinand VII și Carlos IV din galeria 32 și nici ”2 mai 1808” și ”3 mai 1808”; ultimele două sunt tablouri-manifest împotriva războiului, Goya rămânând în Madrid când Napoleon a cucerit Madrid în timpul Războiului peninsular.
  • În continuare puteți admira picturi de Federico de Madrazo, Joaquín Sorolla și Mariano Fortuny, cei care completează istoria picturii spaniole între Goya și Picasso. Acum turul s-a încheiat, dar puteți continua povestea spre zilele noastre, vizitând muzeul Reina Sofia care adăpostește una din operele esențiale ale lui Picasso, despre care am scris aici.

Felicitări, ai vizitat Prado în două ore!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *