Prietena mea genială de Elena Ferrante

Într-o zi în care nu aveam nici un plan, am decis să cutreier rândurile cărții scrise de Elena Ferrante –  Prietena mea genială, o carte ce face parte din Tetralogia napolitană. În cele câteva ore în care am parcurs-o, m-am simțit ca într-un film italienesc , deși nu vă ascund că lectura mi-a părut greoaie, sumbră pe alocuri, marcată de traiul dificil al unui cartier din Italia anilor ’50-’60.

Deși povestea conține detalii numeroase ale vieții personajelor, societatea zugrăvită este una violentă, cu izbucniri pasionale și situații încheiate prost sau agresiv. Prietena mea genială este un roman care mi-a amintit de David Cooperfield și greutățile suportate de copii și adolescenți.

Cele două personaje feminine principale ale căror destine sunt zugrăvite în contrapunct își trăiesc copilăria și adolescența într-un mediu ostil unde cultura și educația sunt privite disprețuitor. Eleva strălucită care se autoeducă sfârșește măritată din dragoste la 16 ani, în timp ce prietena ei care se consideră mai prejos, reușește cu greu să-și finalizeze studiile până la liceu.

Cu o scriitură realistă, romanul captivează prin povestea sa, prin detaliile vieții de copile care tranzitează către adolescență. Maturitatea gândirii atribuită copilei de 9-10 ani pare pe alocuri autobiografică, iar personajele își delimitează locuri clare, construcții de personaje concrete, metodice.

Cartea poate fi comandată și aici: Prietena mea genială de Elena Ferrante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *