Viața lui Gauguin descrisă de W. Somerset Maugham

O lectură ușoară, bine închegată, ”Luna și doi bani jumate” cuprinde detalii interesante și inspirație directă din lumea lui Paul Gauguin, entuziasmul său căpătat în insule și formarea lui ca ființă artistică și umană deopotrivă. Neașteptat de onest, W. Somerset Maugham surprinde cititorul cu stilul profund al scriiturii sale. Traducerea foarte bună face ca povestea să capete o profunzime spirituală ce oferă dimensiune domestică unui artist, cu momente de autentică filosofie, dar și de misticism.

Romanul urmărește viața tumultoasă a pictorului care care a surprins prin originalitate și stil, devenind faimos după moartea sa. Zugrăvirea personajului principal dă la iveală un om fără conștiință, care își părăsește familia și al cărui unic țel este să aștearnă culori pe pânze. Este interesant modul în care scriitorul alege să-și portretizeze personajul principal, dovedind un acut simț estetic și etic, iar povestirea la persoana întâi oferă un tablou autentic al documentării asupra vieții pictorului.

Începutul cărții descrie atmosfera tihnită a unei societăți burgheze care apreciază arta, pe parcursul lecturii acțiunea ne poartă prin Paris – inima picturii postimpresioniste și apoi urmărește destinul dificil al lui Gauguin până în Tahiti.

În mod straniu, deși primele capitole înfățișează un portret aproape detestabil al lui Gauguin, ulterior scriitorul îi redă o aură umană și aproape de geniu neînțeles, dezvoltându-i latura spirituală a firii transcense în picturile sale.

Luna și doi bani jumate poate fi comandată aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *