Ileana, Principesă a României – piesă de teatru și destin 

Într-o seară de marți, la Muzeul Literaturii Române, sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru piesa ”Principesa Ileana a României” – un spectacol care evocă viața domniței, dramatizare jucată și regizată minunat de Liana Ceterchi. Citisem cartea acum câțiva ani, îmi aminteam momente și pasaje, crezusem naiv că știu la ce să mă aștept, dar am fost impresionată de acest one woman show 

La centenarul Marii Uniri, piesa este o frumoasă aniversare și trecere prin istoria țării și prin sufletul unui om cu adevărat regal, o ființă a cărei poveste țese bunătate prin faptele sale. 

Prima parte a monologului surprinde copilăria fericită, cununia și nașterea copiilor, apoi anii zbuciumați ai războaielor mondiale definesc caracterul Principesei – puternic, generos și dornic de a face bine . A fost infirmieră, a salvat copii și i-a botezat, a oferit mese nevoiașilor, a șters podele, a organizat un spital, a pus pe picioare un dispensar. A fost prima femeie din România care a obținut titulatura de căpitan de  vas. Să crezi că poți mântui prin bunătate, aceasta era esența firii ei. 

Un fragment care m-a emoționat teribil a fost finalul războiului. Monarhia era nevoită să părăsească țara, inclusiv castelul Bran în care regimul comunist le impusese domiciliul forțat. Fără drept de apel, familia este urcată într-un camion pe calea exilului.; într-o zonă din apropierea Branului, noroiul blochează roțile camionului, făcându-i imposibilă înaintarea. Principesa cere ajutorul oamenilor veniți să-și ia rămas bun de la ea, iar după ce destupă drumul, aceștia îi spun: ”Vedeți, nici pământul nu vă lasă să plecați.” 

Fotografii istorice ale familiei regale dăinuie pe fundalul piesei, iar scenografia minimalistă îndeamnă la imaginație. Decorul, reprezentat prin 3 valize, îmbracă pe rând diferite simboluri. 

Nu-mi amintesc să fi văzut vreodată atâția oameni laolaltă care să-și țină răsuflarea ori să-și suspine lacrimile în surdină cum a  făcut-o acest festin actoricesc. Este o piesă cu și despre valori, umanitate, patriotism. Actrița-regizoare și-a împrumutat spiritul aproape două ore pentru a transmite cu desăvârșită emoție, povestea Principesei Ileana a României. 

La final, nodul din gât m-a împiedicat minute bune să articulez vreun cuvânt. Era ca și când n-aș fi voit să împart încă din mine. Apoi gândurile au început să se așeze, să capete formă și culoare. N-am decât a vă recomanda să o vedeți. O să vă simțiți mai bogați, mai documentați, mai plini.  

Detalii despre piesă, când/unde se joacă puteți găsi pe Facebook, iar frânturi din spectacol puteți vedea aici. 

Dramatizare după romanul autobiografic ,,Trăiesc din nou” de Edith Negulici. 

Un spectacol de şi cu Liana Ceterchi. Video şi sunet: Luca Achim, Teodora Toader.

 

Un răspuns la „Ileana, Principesă a României – piesă de teatru și destin ”

  1. Aplauze, prelungi, frenetice pt. ….o prestatie coplesitoare prin forta, traire si transmitere, identificare cu o personalitate istorica puternica. O fila de istorie transpusa cu mestesug si traire romaneasca. Ca simplu spectator am lacrimat odata cu personajul si actorul. Ar trebui mai mult mediatizata si distribuita in randul tinerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *