Aurul și argintul antic al României

Cum ar fi să poți vizita o comoară? Ei bine, este mai ușor decât să-ți imaginezi.

Un tezaur documentat cu povești tălmăcite găsiți în expoziția-eveniment Aurul și argintul antic al României – deschisă la începutul lunii noiembrie 2017 la Muzeul de Istorie din Târgoviște – Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”. Expoziţia reunește peste o mie de piese arheologice reprezentative, lucrate în aur şi argint, descoperite pe teritoriul României. Structura expoziţiei acoperă din punct de vedere istoric, o perioadă de peste șase milenii, cuprinsă între Neo-Eneolitic şi Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch).

Expoziția are caracter itinerant, parcurgând până acum:  Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, Piatra Neamţ, Suceava, Bârlad, Galați. Este o șansă unică de vedea piese din Tezaur care se află în mai multe muzee din țară ori care nu au fost expuse vreodată, fiind adunate în această colecție temporară. Aici pot fi văzute Cloșca cu puii de aur și vestitele brățări dacice, dar și bijuterii și obiecte care au traversat milenii până au putut fi recuperate.

Am avut o ghidă pasionată de istorie care ne-a explicat detalii istorice și tehnice, dar și picanterii, spre exemplu – cum au ajuns brățările dacice la casa de licitații Christie’s și au fost ulterior răscumpărate de statul român.

Până pe 2 februarie o veți putea vedea în fosta cetate de scaun.

Preț bilet: 8 lei.

Program de vizitare:  L-D, 9-17.

Alte detalii: Facebook link.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *