Acasă, pe drum – istorii, călătorii, oameni

Acum mai bine de o lună, jumătatea mea m-a luat pe sus la o lansare de carte care se numește Acasă, pe drum. Nu prea știam despre ce e vorba, lămuririle lui nu prea m-au luminat, dar în fine, eram deja pe drum spre eveniment. Până acum, am evitat lansările pentru că-mi păreau plicticoase. Nu vă ascund nici că, la începutul ei, o ureche asculta ce se vorbea, iar o carte mi-era deschisă pe genunchi, unde urmăream povestea Principesei Margareta scrisă pentru copii.

Atenția mi-a fost captată de vocea Elenei. O voce caldă, feminină, cu ton hotărât – descria viața dintr-o comunitate de romi căldărari. Apoi am fost definitiv cucerită de povestea adoptării Elenei și a lui Cosmin de întreaga comunitate, căci prietenii i-au vrut pe ei doi să fie nași copilului, dar nefiind cununați le-au fost până la urmă moși.

Elena Stancu și Cosmin Bumbuț și-au lăsat viețile tihnite din București, cu slujbe de la 9 la 6 și cu facturi, pornind pe drumul aventuros al traiului într-o rulotă. Am rezonat cu povestea celor doi samariteni care se gospodăresc în doi metri pătrați de rulotă, alături de cățelul Tina – un loc care le este casă, masă și birou, unde totul trebuie economisit, se trăiește cu puțin și se păstrează preaplinul pentru suflet.

Multă lume (mai puțin eu) auzise de proiectul și site-ul lor, teleleu.ro, iar cartea –  Acasă, pe drum – este o culegere de povești din proiectele lor jurnalistice. Fotografiile sunt făcute de Cosmin, iar textele sunt scrise de Elena.  Istorisirile lor ne aduc extrem de aproape de realitatea zilnică a acelor categorii de oameni care trăiesc undeva la marginea societății fără voia lor și fără posibiltatea de a fi integrați.

În ”Acasă, pe drum” e vorba despre curajul de a-ți trăi viața așa cum ai visat, despre libertatea folosită spre cunoaștere, despre demersurile fundațiilor care ajută copiii și familiile nevoiașe, despre sărăcie și traumele ei. Mai e vorba despre umanitate, despre dorința de a ajuta, de a face bine, de a aduce lumii cunoașterea pe care altfel nu am avea-o.

Găsești atâtea lumi în cartea asta: comunitatea romilor căldărari, tinerii orfani care trăiesc greu, viața nomadului și poveștile vecinilor de rulotă, povestea cramei Corcova fostă Bibescu, viața oamenilor din Cuba (aici n-au fost cu rulota, hihi). O carte despre empatie, despre blândețe, răbdare și dorința de a cunoaște oameni, despre implicare și pasiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *