Fluturele negru – povestea vieții lui Caravaggio

Deunăzi am cutreierat paginile cărții lui Radu Paraschivescu –  Fluturele negru. La finalul ei, m-a cuprins un sentiment cald și plăcut, cu toate că povestea înșiră într-însa și pasaje sumbre ori întunecate ale vieții lui Caravaggio (1571-1610), pictorul care  a descoperit lumea negrului, ca și culoare. Povestea mi-a amintit neobosit de ”Agonie si extaz” în care se ticluiește povestea lui Michelangelo Buonarroti.

Cartea m-a îmbiat la o revizitare a Romei și a Italiei, detaliile și poveștile urbei se țes frumos în jurul personajelor. Mi-a plăcut scriitura lui Radu Paraschivescu, colorată, veselă, în care construiește un personaj sensibil, îndrăgostit și plin de viață.

Personajul principal al romanului apare zugrăvit ca o fire pasională a cărui forță se sprijină pe zicala ”totul sau nimic”. Alternarea epistolelor la persoana I cu povestea scriitorului oferă tabloul zugrăvit de o viață agitată a unui spirit rebel printre nobili, cârciumari, prostituate, negustori, papi. Caravaggio descoperă tainele întunericului, dar le încurcă pe cele lumești.

Urmărirea fluturelui din visele lui Caravaggio îl face pe cititor să parcurgă detalii interesante despre pictură, tehnici, modele, lumină ca și când ar urmări un curs de artă. Așa cum însuși autorul recunoaște, Fluturele negru este ”basmul în culori tari al unei prințese și al pajului ei”.

Cartea poate fi comandată aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *