Plimbare de iarnă la Berlin

Întotdeauna după o vacanță, e plăcut să te gândești unde te poți duce în următoarea, iar capitala Germaniei face parte din categoria orașelor ce pot fi vizitate într-un city break ieftin… spre foarte ieftin.

Am decis împreună cu câțiva prieteni ca în zilele libere de 30.11-01.12 să fim mai puțin naționaliști și să vizităm Berlin. Biletele de avion cu Ryanair au fost luate din timp, cu circa 4 luni în avans. Am observat că pentru această destinație, prețurile sunt foarte bune tot timpul anului. Per total, am avut la dispoziție aproape 6 zile în care pot spune că am văzut la pas aproape tot din ceea ce mi-am propus.

Este indicat ca înainte de a ajunge la Berlin să cumpărați online passul de transport; se poate lua și din aeroport doar că veți sta la coadă. După achiziția online, printați voucherul și prezentați-l la biroul din incinta aeroportului pentru validare. Există două pass-uri între care a fost greu să decid. Am preferat sa cumpăr  Berlin Welcome Card întrucât are și discounturi la muzee. Eu am luat pt 6 zile, pentru cele 3 zone de metrou (ABC) pentru că deservește atât aeroportul, cât și Potsdam. A costat 46 EUR și mi-am asigurat transportul pentru toată săptămâna, inclusiv pentru aeroport dus-întors.

Am mai cumpărat un card care se activează momentul primei vizite: Museum Pass oferă posibilitatea vizitării a 24 de muzee în intervalul a trei zile consecutive și costă 29 Euro. Eu am reușit să văd 7 muzee pe îndelete, mai ales cele grupate pe insula muzeelor.

Ca și perioadă de vizitare pentru Berlin, recomand evitarea lunilor de iarnă când poate fi extrem de frig (0 grade sau mai puțin). Cu toate acestea, vremea răcoroasă poate fi o ocazie bună să savurăm o ciocolată caldă, un ceai ori să ne ascundem într-un muzeu. Unde mai pui ca există piețele de Crăciun – Weinachstmarkts, care sunt un prilej de veselie la vin fiert. O astfel de licoare costă cam 3,5-6 EUR, funcție de localizarea pieței – în cele centrale e puțin mai scump. Noi am păstrat ca amintire cănile de vin fiert pentru că ne-au plăcut.

După o documentare riguroasă, am avut următorul plan de vizitare:

Ziua 1 (am avut cam o jumătate de zi, am ajuns la prânz la hotel): Bröhan museum – aici se pot vedea piese Art Nouveau si Art Deco. După muzeu se poate vizita palatul Charlottenburg. Noi l-am văzut doar pe dinafară pentru că piața de Crăciun arăta fermecător și un vin fiert mergea prea bine.

Ziua 2: Potsdam. Recomand plecarea din Berlin cât mai devreme – gen 8 – 9. Potsdam este situat la 24 de kilometri de Berlin si este fosta reședință a regilor până în 1918. Din gară se ia un autobuz care duce chiar la casieria de bilete a acestor palate și face legătura între ele, dacă nu vreți să vă plimbați. Am vizitat palatul Sansoucci, grădina botanică și Neues Palais.

Ziua 3: După ziua întreagă petrecută la Potsdam, chiar doream să văd ceva din inima Berlinului. Iată așadar traseul caselor de cultură pentru cea de-a treia zi: Alte Nationalgalerie, Neues museum, Knoblauch house.

Ziua 4: Situate unele lângă altele, muzeele din această zi m-au purtat prin istoria Egiptului și a frumuseților picturii și sculpturii europene: Pergamon museum, Bode museumAltes museum. Cu greu m-am desprins de ”Apariția unui gând” a lui Rodin ori  de ”Pan consolând-o pe Psyche”.  În Muzeul Pergamon se află Poarta lui Ishtar din Babilon și fațada unui templu grecesc reconstituit spectaculos în incintă.  Lângă insula muzeelor se află și mărețul Berliner Dom, care poate fi văzut și în interior, ca și Deutscher Dom.

Ziua 5: Penultima zi a însemnat o vizită la Gämelde Gallerie urmată de o plimbare la zidul Berlinului via Potsdamer Platz. După amiază am avut programată vizita clădirii Reichstag-ului, iar seara am ajuns la poarta Branderburg.

În zilele 3,4,5 am avut passul de muzeu despre care am amintit mai sus. Pe insula muzeelor se află următoarele:  Alte Nationalgalerie, Neues museum, Pergamon museum, Bode museum, Altes museum.

Pentru clădirea Reichstag, unde se află sediul parlamentului, este obligatoriu ca rezervarea să fie făcută online. Accesul este permis numai pe baza acesteia, nu costă nimic, dar trebuie să calculați și timpul ce va fi necesar verificării pentru securitate. Noi am ales să vizităm la ora 16 pentru a prinde apusul. Clădirea este un exemplu fascinant de arhitectură modernă și clasică ce merită vizitată.

Hotelul la care am tras a fost foarte bun, ieftin, curat, cu mic dejun bogat, relativ central și aproape de metrou. L-am găsit pe booking.com și se numește SensCity Hotel Albergo, zona Charlottenburg, stația de metrou Fehrberliner Platz.

Vouă ce v-a plăcut cel mai mult la Berlin?

Printați de acasă:

  1. Harta metroului.
  2. Voucherul de transport pentru metrou.
  3. Boarding pass bilet avion.

Costuri:

  • Avion RyanAir: 40 EUR/persoană.
  • Hotel 6 nopti cu mic dejun: 137 EUR/persoană.
  • Abonament metrou: 46 EUR/persoană.
  • Abonament muzeu: 29 EUR/persoană.
  • Mâncare: 100 EUR/persoană.

Total 347 EUR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *