Irvin Yalom – poveste, psihoterapie și cărți

Despre Irvin Yalom, cuvintele sunt sărace și par profane pentru a aprecia un om de o asemenea valoare. Sunt profund recunoscătoare prietenei care mi-a spus prima dată de scrierile lui. Rodica, dacă citești asta, îți mulțumesc!

Irvin Yalom, zenoa.ro
Irvin Yalom, psihiatru si scriitor

Pentru toți cei care doresc să se cunoască ori să se înțeleagă, Yalom le oferă pârghiile perfecte prin practica sa de psihoterapeut, dar și prin vasta sa experiență de viață. Tratarea unui număr important de pacienți echivalează cu a cunoaște tot atâtea povești. Și ceea ce face din Yalom un cărturar desăvârșit este faptul că dorește ca prin scrierile sale să împărtășească pasionaților de cunoaștere, informații care să ajute în formarea și explicarea personalității. În plus, împletirea filosofiei în psihologie crează o gândire contemporană care captivează prin aplicarea ei în viață.

Romanele sale de ficțiune se adresează tuturor, stilul scriitoricesc al lui Yalom este unul lejer, ușor de citit și de urmărit.  Eseurile, poveștile sale de psihoterapie și romanele au în comun faptul că pot oferi insight-uri importante asupra propriei psihologii. Cu o personalitate complexă, poate unul din cei mai profunzi scriitori, Yalom a reușit să sape până la baza tuturor fricilor și te ajută prin romanele sale să descoperi frica esențială: teama de moarte. O bănuim toți, dar nu-i cunoaștem mecanismele viclene pe care personajele lui Yalom reușesc să le surprindă.

Plânsul lui Nietzsche, Problema Spinoza sau Soluția Schopenhauer sunt romane care au în comun construcția a două planuri temporale: unul ascuns în vremea unor mari filozofi (Nietzsche, Spinoza, Schopenhauer), iar celălalt – povestit printr-un personaj complex, aproape de vremurile noastre.

Pur subiectiv, din toate scrierile lui Yalom, Plânsul lui Nietzsche îmi este cea mai dragă și evocă exact perioada apariției psihoterapiei. De la început și până la final, povestea vieții lui Nietzsche este depănată și analizată sub lupa psihoterapiei, alături de Sigmund Freud și de Joseph Bauer, precursorii actualei discipline.

Romanul abordează tema eternei reîntoarceri: dacă ar fi să mai trăiești odată, ți-ai trăi viața la fel sau ai face lucrurile diferit? Este unul din acele romane care te ține cu sufletul la gură, se joacă cu povestea și oferă cel mai neașteptat final.

Problema Spinoza deapănă viața a doi oameni care au marcat istoria în momente diferite: filosoful Baruch Spinoza, excomunicat de comunitatea evreiască din Amsterdam și Alfred Rosenberg, ideologul nazismului. Suprapunerea vieții celor doi, închipuită de Irvin Yalom oferă prilejuri excelente pentru o poveste din care nu lipsește binele și răul, curajul și lașitatea, înțelepciune și superficialitate. Mi-a plăcut aprecierea făcută de Baruch Spinoza în interpretarea lui Yalom: ”Putem controla cu adevărat un singur lucru, la nivel individual: dezvoltarea nivelului propriu de înțelegere. ”

Descriind cu finețe terapia de grup, în Soluția Schopenhauer personajul principal, psihoterapeut – află că mai are puțină vreme de trăit. Reexaminarea vieții îl conduce spre un fost pacient care, deși nu reușise să fie vindecat prin psihoterapie, își află mângâierea în filosofia lui Schopenhauer.

Cărțile pot fi comandate online aici: Plânsul lui Nietzsche, Problema Spinoza sau Soluția Schopenhauer.

Dacă ai afla într-o zi că ai mai avea 1 an la dispoziție, ce ai alege să faci cu timpul tău? Ți-ai urma pasiunile, ai face ceea ce trebuie sau ceea ce vrei, ți-ar mai păsa de ce cred alții? Cred că este un exercițiu bun pentru fiecare să-și imagineze cum ar fi dacă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *