7 plaje necunoscute aproape de Vama Veche

După o lungă perioadă în care Vama Veche a fost prima pe lista preferințelor mele, a venit un moment în care dorința de a explora s-a cristalizat spre zona a 7 plaje necunoscute aflate la Marea Neagră, imediat după graniță. Am descoperit locuri deosebite, plaje sălbatice aflate pe coastă, extrem de aproape de granița cu țara noastră.

În privința cazării, există două opțiuni: fie stai în Vama Veche, de exemplu la Casa Soarelui și faci excursii de o zi, fie în Bulgaria, unde poți găsi apartamente utilate complet, pe airbnb sau pe booking. Eu am ales cea de-a doua variantă și am găsit opțiunea ideală în Kavarna, la 25 de minute de graniță.

Booking.com

De știut:

  • La majoritatea restaurantelor se poate plăti în lei sau la cele mai răsărite, cu card. Dacă totuși doriți să aveți leva, există un birou de schimb chiar la graniță, când ajungeți pe partea bulgară, iar dacă treceți prin localități, puteți opta pentru schimbul valutar la o bancă.
  • Vinieta pentru Bulgaria se poate achiziționa chiar la graniță, perioada minimă este de 6 zile si costă 15 Leva, echivalentul a aproximativ 40 Lei. Este necesar să lipiți vinieta pe parbriz în colțul din dreapta jos.
  • GPS-ul e un real ajutor. Există și indicatoare, însă nu toate au caractere latine, eu una le decriptez greu din fuga mașinii. Dacă traficul de date vă este restricționat în roaming, puteți descărca în telefon harta zonei spre a o folosi în sistem offline.
  • Pentru cei care sunt limitați de buget sau pur și simplu, vor flexibilitate – o ladă frigorifică poate face minuni si picnicuri minunate. Unele plaje duc lipsă totală de restaurante și baruri, cum e cea de la Krapets; pe altele există opțiuni limitate în materie de merinde.

Dintre toate locurile vizitate, am ales să vă povestesc în continuare – despre cele care mi-au plăcut cel mai mult.

1. Krapets – liniște și nisip fin

La circa 20 de kilometri de graniță, după localitatea Ezerts se așterne la capătul unei păduri de conifere – una dintre cele mai liniștite plaje pe care le-am văzut. Lungimea, dar și și amploarea acesteia sunt considerabile, oamenii sunt puțini, e locul ideal pentru a asculta tainele mării. Nu vă descurajați dacă nu găsiți din prima, locul nu e semnalizat aproape deloc, dar găsiți mai jos linkul de acces.

Harta.

2. Russalka – Peisaj stâncos

Prima impresie creată de golfulețul acesta a fost că nu poate fi pe litoralul Mării Negre. Imposibil. Am ajuns în Grecia. Ei bine, nu.

După ce treceți de bariera unde veți plăti 6 leva pentru acces (nu aveți nimic inclus în acești bani, decât parcarea care eventual se face pe spațiul verde), faceți stânga, urmați drumul asfaltat și parcați. Mergând spre mare veți vedea un drumeag ce coboară spre apă. Plaja este micuță, cu pietre, nisip semi-fin, accesul în mare e stâncos, însă măcar pentru priveliște, merită să vizitați locul. Din păcate, zona nu este întreținută, boscheții au devenit toaletă pentru că toaleta lipsește cu desăvârșire. N-ar fi rău să aveți la voi apă și ceva de mâncare.

Plaja face parte dintr-un complex care se numește Russalka Resort, care se întinde în partea dreaptă a barierei, însă pentru vizitarea satului de vacanță veți constata că trebuie să plătiți încă 6 leva per persoană, ceea ce noi n-am făcut.

Ca direcție, venind dinspre localitatea Gorun, pe drumul național, faceți stânga spre Kavarna apoi din nou stânga.

Harta 

3. Bolata – Plaja ideală

Golful Bolata nu este ușor de găsit, pe ultima porțiune a drumului ce vine din coastă veți fi acompaniați de stuf până la plajă; priveliștea și liniștea ce o oferă sunt cu adevărat minunate.

Aici n-a venit decât o singură mașină cu înghețată, în rest nu aveți de unde să cumpărați nimic de mâncare ori de băut. Din nou, lada frigorifică a salvat situația si ne-a oferit un picnic grozav.

Golful Bolata se află în rezervația naturală Kaliakra. Aici veți găsi nisip fin și o mare curată. Spre prânz, zona se populează, iar cei mai mulți dintre turiști sunt români.

De-a stânga și de-a dreapta golfului se înalță stânci trupeșe care pot oferi de sus imagini spectaculoase. Asta, cu condiția sa aveți o pereche de încălțări închise și chef de urcat. Cum te uiți la mare, în partea dreaptă a golfului se află scări ce te conduc spre vârf, iar în partea stângă, se escaladează după posibilități.

Harta 

4. Topola – chic

O plajă mică si extrem de chic, unde recomand să veniți cât mai devreme, pentru că soarele de după amiază ascunde mai iute o parte din ea datorită stâncilor.

Ca și localizare, dacă urmați semnele ce conduc spre resortul Thracian Cliffs din drumul principal, veți ajunge pe o șosea care amintește de priveliștea de pe  Coasta de Azur. Înainte de a ajunge la Thracian Cliffs, pe partea dreaptă este un spațiu pe care se află un țarc cu cai. Puteți lăsa mașina acolo sau pe drum, iar ultima porțiune mergeți pe jos până la destinație.

Harta 

5. Cap Kaliakra

În aceeași zonă a plajelor povestite mai sus se află și complexul Kaliakra, o zonă arheologică care poate fi accesată ușor, sunt indicatoare care ajută să vă orientați. Cum veniți dinspre drumul național E87, înainte de intrarea în Kavarna faceți stânga la indicator.

Mașina se parchează chiar la intrarea în situl arheologic, iar intrarea costă 2 leva (circa 1 Euro).

Istoria cetății a fost una zbuciumată, fiind ocupată pe rând de greci, romani, apoi turcii au distrus-o aproape de tot în secolul al XV-lea. Legenda spune ca  40 de fecioare s-au aruncat de pe stânci în mare pentru a nu cădea pradă turcilor.

Cap Kaliakra este o peninsulă înconjurată de mare. Zona face parte din aceeași rezervație naturală ca și plaja Bolata. Din loc în loc se văd excavări care indică locuințele ori băile romane, iar spre vârf se regăsește și un muzeu în stâncă. În cadrul complexului există un restaurant cu o priveliște frumoasă, dar ar fi bine să aveți bani cash.

Harta 

6. Thracian Cliffs Resort

Acest complex este destinat jucătorilor de golf, dar și celor ce doresc să se bucure de priveliștea ce o oferă relieful spectaculos.

Se poate mânca la oricare din restaurantele din incintă, cele mai frumoase sunt cele de pe plajă. Și apropos de plajă, aici se află două superbități pe care vă puteți delecta: Bendida Beach și Argata Beach. Totul se întâmplă cu un cost, bineînțeles: 35 leva, adică circa 80 lei pentru două persoane (saltea, umbrelă, 2 prosoape).

În cadrul complexului accesul la plaje sau pe terenul de golf se face cu buggy-uri. Pentru o experiență completă, puteți să vă cazați într-unul din apartamente și puteți lua și lecții de golf.

Harta

7. Black Sea Rama Resort

O altă vizită, un alt resort pentru iubitorii golfului. Diferit față de Thracian Cliffs, acest complex oferă cursuri de golf, cazare în vile cu piscină, restaurant, ruine noi și muuuult verde. 🙂

Accesul la plajă nu există din cadrul complexului, deoarece el se află la o distanță apreciabilă față de țărmul mării.

Am lăsat la urmă experiența pe care nu o recomand, la ferma de scoici Dalboka. Dacă doriți să vă enervați imaginându-vă niște midii delicioase, ați găsit locul ideal – ferma de scoici Dalboka.

Experimentul a fost așa: am așteptat vreo 45 de minute să găsim o masă pe care am debarasat-o noi și am așteptat altă oră să ni se ia comanda. Scoicile au fost pline de Delikat care mi-a rămas în semn de amintire pe gât o perioadă lungă. Nota a venit și ea după o eternitate și nu mi s-a părut ieftin. Concluziile le trageți voi.

Am mâncat scoici mai bune în portul  Kavarna sau la Balchik, la primul restaurant de pe promenadă, lângă palat.


Booking.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *