Mallorca – insula eternei reîntoarceri

În clipele în care sufletul este prins în dorinți pentru locuri noi însuflețite de natură, tot ce poate fi mai nimerit pentru o vacanță binemeritată este o insulă.  Eventual una cu istorie, arhitectură mediteraneană și medievală, vreme plăcută, plajă și mâncare paradisiacă. Un singur cuvânt: Mallorca.

Când să vizitați

Am văzut Mallorca în luna septembrie, dupa 20 ale lunii, momentul ideal pentru a te feri de mulțimile de turiști, căldură, aglomerație. Apa mării este ideală în această perioadă, cozile la muzee se restrâng, aerul este respirabil.

Zbor

Biletele de avion au fost cumpărate din iunie si folosind clasicul Skyscanner.com, am găsit o ofertă bună cu Lufthansa, cu escală la Munchen. Alte opțiuni sunt zboruri low cost până la Barcelona sau Madrid și un zbor local, însă am fi pierdut aproape o zi între conexiuni, iar prețul nu era mult mai mic. În plus, liniile aeriene low cost nu garantează orele, iar asta ar fi însemnat un stres în plus pentru prinderea conexiunii Barcelona (Madrid) și Mallorca. Bref, cea mai bună soluție este cumpărarea biletului de avion din timp, pentru a obține preț cât mai mic.

Închirierea unei mașini – esențială

Pentru că insula poate fi vizitată în circa o săptămână, recomand cu încredere închirierea unei mașini. Noi am rezervat cu o lună în avans, online – o mașină de clasă mică în care am încăput 5 persoane cu bagaj minim. Oferta cea mai bună a fost la Goldcar, iar cel mai util este ca închirierea să fie de la aeroport.

Traversarea insulei de la un capăt la celălalt se poate face în aproximativ o oră, deci nu se stă în mașină foarte mult. Condusul se face pe partea dreaptă, european.  Recomand descărcarea în telefon a hărții insulei și salvarea ei în modul offline.

Drumurile sunt excelente, autostrăzile, la fel și nu există taxe de drum cu excepția  tunelului Soller. Drumurile județene pot fi extrem de înguste, uneori trebuie ca mașinile să se aștepte unele pe altele pentru ca nu pot trece două în același timp, deci înca o dată ne-am felicitat pentru Polo-ul avut și nu recomand o mașină mare, precum SUV.

Atenție mare, la parcare! În capitală și nu numai, se dau amenzi de până la 75 EUR pentru parcarea în locuri nepermise.  Noi am încasat una din astea și alta de 45 EUR pt că am depășit cu 10 minute ora plătită. Se poate parca în zonele marcate cu vopsea albastră, se plătește la automatele de pe trotuar, iar biletul trebuie lăsat pe bord, la vedere. Parcarea în Palma este o adevarată provocare, deci sfătuiesc găsirea unei cazări în afara orașului.

Fără să știm de distracția parcării, noi am ales o cazare în plin centru al Palmei prin Airbnb. Nu am să o recomand pentru ca proprietarul s-a purtat urât și a mințit în privința cazării, însă pentru o viitoare vizită aș alege cazarea în afara orașului.

Transportul în comun poate fi o opțiune, traficul e lejer, însă nu oferă flexibilitatea unei mașini.

Orașe și obiective turistice în Palma de Mallorca:

 • Catedrala Palma La Seu
  • Program: (Aprilie, Mai & Octombrie) Luni – Vineri 10:00 – 17:15; (Iunie – Septembrie) Luni – Vineri 10:00 – 18:15; (Noiembrie – Martie) Luni – Vineri 10:00 – 15:15; Sâmbăta de la 10:00 – 14:15 tot anul.
  • Preț bilet: 4 EUR, copiii au gratuitate
  • Timp de vizitare: 1 ora.
 • Castel L’Almudaina
  • Program: (Aprilie – Septembrie) Marți – Duminică 10:00 – 20:00; (Octombrie – Aprilie) Marți – Duminică 10:00 – 18:00.
  • Preț bilet: 7 EUR.
  • Timp de vizitare: 1,5 ore.
 • Castel de Bellver
  • Program: (Aprilie – Septembrie) Marti – Sâmbătă 10:00 la 19:00; duminică & sărbători 10:00 – 15:00; (Octombrie – Martie) Marti – Sâmbătă 10:00 la 18:00; duminică & sărbători 10:00 – 15:00; Închis luni.
  • Preț bilet: 4 EUR.
  • Timp de vizitare: 40 minute.
 • Tur pietonal de oraș

În afara plimbărilor propriu zise, sunt populare tururile în capitala insulei pe bicicletă sau Segway.

Itinerarii zilnice din capitală spre limitele insulare:

Ziua 1 (nord): Vizită și cumpărături la cetatea Alcudia, admirarea spectaculoasei priveliști de la Cap Formentor, prânz la Far de Formentor, relaxare pe plaja Cala Figuera, cina la apus în Port de Pollenca – restaurantul La Sastreria.

Ziua 2 (sud vest): Plimbare în grădina exotică și vizitarea conacului Jardines de Alfabia (preț bilet: 7,5 Euro, timp de vizitare: 2h, detalii ), traversarea tunelui Soller, vizita portului Soller, plimbare în pitorescul sat Valldelmossa și vizitarea Muzeului Frederic Chopin si George Sand (preț bilet: 4 Euro, timp de vizitare: 1,5h, detalii), admirarea peisajului stâncos – maritim de pe drumul Serra de Tramuntana.

Ziua 3 (vest): Vizita câtorva sate extrem de pitorești de pe coastă: Felanitx, Deia, Soller (cina la Restaurant 16).

Ziua 4 (est): Vizitarea fabricii de perle Manacor, plimbare de voie în satele Maratxi, Calo des Moro, Santanyi (cină la restaurantul Sa Botiga)

Ziua 5 (sud est): Plajă în rezervația naturală Cala s’Almonia.

Preț avion: 310 EUR

Mașină: 130 EUR/săptămână

Cazare: 127 EUR/săptămână/fără mic dejun

Alte cheltuieli: mese, intrare la muzee, combustibil.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *