Tailanda (2) – Insulele din Golful Tailandei

A fost odată ca niciodată un tărâm de poveste…

După vizitarea Bangkok-ului, țărmul mării și al insulelor din Golful Tailandei au fost o adevarată binecuvântare. Paradisul, în forma lui molcomă, cu palmieri, nisip fin, apă cristal și pești multicolori, se găsește aici până în cele mai mici…. detalii.

Insule

Tailanda este plină de insule mai mari sau mai mici, mai turistice sau mai puțin populare. Cea mai cunoscută zonă se află în regiunea Phuket. Și acolo se află minunății de locuri, însă ne-am ferit de aglomerație și bine am făcut atunci când am ales Golful Tailandei.

Ca o tradiție locală, de lună plină au loc numeroase petreceri pentru marcarea evenimentului. Din păcate, nu am reușit în această excursie, însă recomand să ajungeți aici cînd se întâmplă fenomenul astronomic de lună plină.

O particularitate a insulelor tropicale este prezența permanentă a șopârlelor Gekko ce sunt nelipsite chiar și din camerele de hotel. Este destul de dificil să le prindeți, sunt foarte rapide, de aceea este indicat să țineți camera întotdeauna închisă pentru că zgomotul făcut de șopârle noaptea poate fi cu adevărat neplăcut, dacă v-a ales ca partener de dormit.

Insulele pot fi vizitate fie individual, prin închirierea unei mașini sau a unui scuter, fie organizat – în excursii de o zi. Dacă sunteți comozi, puteți opta oricând pentru taxi, dar întotdeauna întrebați cât cere până la zona unde doriți și negociați cu ei. Eventual, va puteți informa la recepția hotelului cât costă aproximativ drumul pentru a avea un punct de reper. În orice caz, nu dați suma pe care o cere, ci scădeți din ea cel puțin 30%. Taxiurile pot fi recunoscute ușor pentru că sunt concepute astfel încât să ia în jur de 5-6 persoane.

Să nu uităm, în Tailanda, condusul se face pe partea cealaltă față de Europa, deci se merge pe partea stângă a drumului.

Scuterele pot fi închiriate din numeroare locuri, prețul pare a fi universal (250 Baht pe zi/ scuter) și recomand să aveți o copie a pașaportului cu voi pentru închiriere pentru a nu vă lăsa pașaportul în mâini necunoscute. Faceți poză motoretei în momentul recepționării ei întrucât se practică și în acest colt de lume ca turistul să fie păcălit. De asemenea, este foarte important să verificați că aveți asigurare la scuter, chit că ridică puțin prețul, dar este foarte indicată.

Excursiile de o zi, cu tur ghidat și barcă se pot negocia, ca orice de altfel în țara aceasta, mai ales dacă e vorba de minim două persoane. Prețurile variază între 1500-1800 Baht. Cam în toate plimbările de acest tip au existat oameni care s-au accidentat în corali, în apă, iar ghizii au avut trusă de prim ajutor pe barcă și au tratat cu maximă atenție rănile respective. Recomand încălțări de apă pentru a preveni accidentările.

1. Koh Phangan

Călătoria de la Bangkok a presupus următorul traseu cu AirAsia, la un preț de 100 EUR/persoană, dus întors:

  • aeroportul Don Mueang (de la hotel la aeroport am ajuns cu Uber);
  • zbor de aproximativ o oră;
  • transfer cu microbuz pt aproape 2 ore;
  • ferryboat o oră până la Thongsala, capitala insulei.

De la cheiul unde te lasă ferryboat-ul e necesar un taxi până la cazare. Unele resorturi oferă transfer gratuit de la ferry sau aeroport, la cazare.

Nu vă speriați de travaliu, există și versiunea mai scumpă (aprox 200 EUR/persoană) este un zbor direct Bangkok-Ko Samui care scutește microbuzul, ferry-ul și orele aferente.

După obositorul Bangkok, din momentul în care am pus piciorul pe această insulă, natura nu a contenit să mă uimească. Un mic paradis cu vegetație tropicală, cu oameni zen și apă limpede.

Cazarea cea mai faină nu poate fi decât la bungalow, pe plajă. Eu am stat la Sea Flower resort. A fost una din zecile, poate chiar sutele de opțiuni de pe booking. Am avut o grădină tropicală absolut splendindă, apusurile te mângâiau zilnic, pentru a ajunge la plajă mergeai 20 metri din pat până la nisip, personalul a fost primitor. Dezavantajele au ținut de faptul că hotelul nu era localizat într-o zonă urbană, dar asta a însemnat liniște; trebuia să luăm un taxi până în orașele apropiate, iar mâncarea de la resort nu era senzațională.

Zona vestică a insulei e cea mai frumoasă, se pot admira apusuri de soare spectaculoase, iar nisipul este fin.

Cele mai pitorești plaje se află în vest și nord, nord-est: Haad Salad, Haad Son, Haad Thong Lang, Bottle beach sau Haad Khuat, Ao Thong Nai Pan Noi. În sudul insulei, merită să vizitați Haad Rin Nai și Haad Rin Nok.

Mai pot fi vizitate cascadele din centrul insulei, templele din zona de vest, orașul Thongsala.

2. Koh Tao

Din Koh Phangan am vizitat via speedboat (excursie de o zi) Koh Tao, care este o bijuterie. Se poate face snorkeling în cele mai spectaculoase zone, localnicii știu unde să vă ducă. Pentru cei care vor să se odihnească, se poate admira viața marină chiar și din pântecul bărcii, căci apa translucidă permite ochiului să se bucure de toate misterele oceanului.

Turul de o zi a costat aproximativ 45 EUR/persoană și a inclus transportul de la resort, un mic dejun sumar, transport cu barca, o oprire sau două de snorkeling (excursia includea și echipament de snorkeling – mască și tub), prânzul, băuturi pe barcă – apă, Cola, Sprite, Fanta.

3. Ang Thong National Marine Park

Arhipeleagul Ang Thong este format din 42 de insule foarte apropiate care oferă un peisaj incredibil.

Excursia în acest loc necesită un minim de condiție fizică, în sensul că pentru a te bucura de priveliștea nemaipomenită, trebuie să urci câteva etaje de scări abrupte. Recomand încălțări închise, comode și nu flip-flopsi.

După o prealabilă negociere, costul turului a fost 50 EUR/persoană și a inclus o oprire la snorkeling (nu atât de spectaculoasă precum în Koh Tao), panorama admirată la lacul de Smarald, caiac-canoe în jur de o oră, prânzul într-un sat pescăresc și vizita la încă o insulă paradisiacă pentru siesta de după masă.

4. Koh Samui

Față de surioara ei mai mică, această insulă pare că a mâncat ceva mai bine și mi-a părut cumva, mai puțin personală. Dar asta e doar o părere subiectivă și trebuie tratată ca atare.

Cazarea a fost tot la bungalow, pe plajă, la Promtsuk Buri resort.

Pe insulă se pot vizita: Templul marelui Buddha – Wat Phra Yai, rocile Hin Ta și Hin Yai (Bunicul și Bunica), cascada Na Muang, ferma de fluturi din sudul insulei, călugărul mumificat de la templul Wat Khunaram, Wat Plai Leam –  templul zeiței compasiunii.

Față de cele povestite mai sus, sunt deschise spre vizitare grădina zoologică ori parcul „Monkey business„ în care maimuțele sunt antrenate să culeagă nucile de cocos din copaci, iar elefanții plimbă oamenii, dar nu recomand această experiență iubitorilor de animale. Personal, nici măcar nu am putut privi stresul sub care stau aceste animale, deci vă recomand să vă gândiți de două ori dacă merită să sprijiniți financiar această activitate.

Alte sfaturi

La încheiere, pentru a fi cu adevărat niște turiști fericiți, vă sfătuiesc cu încredere:

  • să luați cazarea cu aer condiționat;
  • la aeroport să cumpărați o cartelă locală telefonică cu număr care să ofere internet nelimitat.

Ce să luați cu voi în Tailanda

Cremă de soare – local sunt destul de scumpe și pot conține substanțe care să albească pielea.

Spray de piele pentru țânțari și aparat anti-țânțari, din cele care se pun în prize. Aceste insecte mici pot cauza diverse boli, inclusive febra Dengue, deci nu e de glumit.

Asigurare medicală – serviciile medicale pot fi scumpe dacă nu există asigurare.

Aparat foto

Haine potrivite pentru vizitarea templelor, care să fie subțiri si acoperitoare

Pelerină de ploaie

Ochelari de soare

Încălțări de apă, pentru a proteja în apă de eventuale accidentări (întâlnirile cu corali pot fi neplăcute pentru piele)

Medicamente utile: antihistaminice (ex. Claritine), probleme stomac (Scobutil, Furazolidon), săruri rehidratare, antispastice (NoSpa), cremă antifungică (Clotrimazol), antiinflamatoare (Ketonal), plasturi. Detalii despre partea de sănătate, dar și despre vaccinare (pe care eu nu am considerat-o necesară): Lonely Planet.

Un cuvânt util și frumos în tailandeză – multumesc: kopunka, cu accent pe a-ul final.

Prețuri:

  • Zbor Bangkok-Koh Samui, AirAsia: 107 Euro/persoana
  • Cazare insule: 20 – 24 Euro/camera/noapte
  • Ferry boat între insule: 17 Euro/persoana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *