Tailanda (1) – Bangkok în 3 zile

Mi-a luat câțiva ani și multă putere de convingere din partea prietenilor să ajung pe partea cealaltă a globului: Tailanda. Descurajant mi se părea în primul rând – travaliul, dar și faptul că, știam – e musai ca acolo să petreci minim două săptămâni (echivalentul a două vacanțe europene pentru mine, atât ca bani, cât și ca timp) ca să prinzi un gust de cultură locală. Și cum întotdeauna am fost fanul unei saptămâni de vacanță la fiece trimestru muncit, mi-a fost greu să renunț la ideea mea. Între timp, am devenit fan Asia și abia aștept următoarea călătorie acolo.

În fine, aventura a început prin cumpărarea biletelor de avion cu aproximativ două luni jumătate înaintea plecării. Aici am urmărit cu interes ofertele liniilor aeriene, dar și perioada optimă de călătorit în această țară.

Când să vizitați

High season este în perioada decembrie-februarie, tarifele sunt mai mari și este plin de turiști. Ulterior, prețurile mai scad puțin, atât la cazări cât și la zboruri, plajele se golesc, iar ploile își cam fac de cap începând din luna mai și până în octombrie. Luna aprilie a fost din toate punctele de vedere, optimă. Vremea nu a fost capricioasă, nu a fost inflație de turiști, iar prețurile au fost decente.

Tailanda, ieftină?                                                    

Pentru că s-a împământenit cumva  ideea că țara asta ar avea prețuri mici și doar drumul ar fi mai costisitor, doresc să spulber acest mit. Prețurile nu sunt mai reduse, sunt ca în România. Poate doar mâncarea ar putea fi puțin mai ieftină comparativ cu țara noastră, însă serviciile și produsele au prețuri normale, nicidecum mititele.

O particularitate a acestei zone este faptul că totul, sau aproape totul – se negociază.

Viză

Pentru a vizita această țară, ai nevoie de viză. O poți lua ușor de la Ambasada Tailandei la București sau de pe aeroport, la sosire. Visa on arrival se dă pentru maximum 15 zile de ședere, iar pentru o perioadă mai lungă de atât, ea trebuie obținută de la Ambasadă (acte necesare). Mai multe informații se pot găsi pe site-ul Ambasadei sau pe Tedoo.

Aeroport

Călătoria cu avionul a durat circa 12 ore, la care se adaugă escala, de până la 5 ore. Recomand pernele de ceafă pentru zboruri ca acestea, pot face minuni.

Chiauni, după o noapte dormită în avion și pe scaunele de așteptare din aeroportul din Dubai, iată furnicarul de pe aeroportul principal din Bangkok: Suvarnabhumi. O mare de oameni din toate colțurile lumii, un zumzet colorat, un aeroport cât cel din Frankfurt și o organizare de nota zece. Am aflat ulterior că aeroportul a fost construit pe un teren mlăștinos, într-un proiect extrem de ambițios al regelui.

Aeroportul secundar, de pe care pleacă toate zborurile interne și uneori linii internaționale este Don Mueang.

Între cele două aeroporturi, autoritățile oferă gratuit călătorilor, drumul cu un autobuz de legătură, durează circa o oră (sunt aproximativ 50 km între acestea). Detalii despre acest transfer se află aici.

Aeroport Suvarnabhumi – oraș

Legătura preferată cu centrul orașului este metroul suspendat, Airport Rail Link, care poate fi luat direct din aeroport. Atenție, însă, metroul nu funcționează între orele 12:00-5:00. Călătoria din centru și până la aeroport durează aproximativ 45 de minute.

Uber nu vine la aeroport atunci când este cerut din incinta acestuia, ci doar dacă vii cu el către aeroport.

Alternativa este dată de taxi care este luat cu număr de ordine și pentru care trebuie să aștepți destul de mult.

Exchange

Până la metrou trebuie să facem rost de bani cash, deci schimbul valutar este obligatoriu. Plata cu cardul este destul de utilizată, însă la taxi nu se poate achita cu card. Pentru asta, poți schimba EUR/USD sau altă valută la ghișeele din aeroport spre metrou. Există și un ghișeu de schimb non stop în cazul în care zborul vostru ajunge noaptea.

Cel mai bun curs este la casa de schimb SuperRich. 1 EUR variază în jurul a 37 Baht.

BANGKOK

Cazare

Am preferat hoteluri în zona centrală și aproape de metrou, de exemplu hotelul Top High Airport Link si Klub hotel. Optiuni sunt multe, booking.com este cea mai bună sursă de a obține cel mai bun raport preț/calitate.

Oraș

Capitala Tailandei este un oraș aglomerat, colorat, extrem de viu și foarte poluat. Orașul acesta nu pare a dormi vreodată, este veșnic acompaniat de zumzet și mișcare.

O parte destul de mare a populației poartă măști pentru a se proteja de smog. O altă provocare este oferită de căldura care poate ajunge și depăși 40 de grade fără probleme datorită efectului de seră produs în smog.

Ceea ce frapează în Bangkok este infrastructura deosebită a acestui oraș cu peste 8 milioane de locuitori. Nu am văzut în cetățile europene, infrastructura pe care o are Bangkok.

De vizitat

Personal, nu aș recomanda mai mult de trei zile în Bangkok, întrucât majoritatea punctelor de atracție turistică pot fi vizitate în acest răstimp.

Atenție! Pentru a vizita templele, este obligatorie purtarea unor veșminte care să acopere umerii, decolteul si toată lungimea picioarelor. Intrarea în templul propriu-zis se face fără încălțăminte.

Cele mai interesante repere turistice sunt:

 • Marele Palat și Wat Phra Kaew – Templul lui Buddha de Smarald – cel mai important templu budist din Tailanda. Cele două se află în același perimetru. În plus, aici mai există și un muzeu al hainelor reginei.
  • Program: zilnic, 08:30-15:30
  • Preț bilet: 400 Baht (12 EUR)
  • Timp de vizitare: 2-3 ore
 • Wat Pho – Templul lui Buddha culcat – o impozantă statuie a unui Budhha întins.
  • Program: zilnic, 08:00-17:00
  • Preț bilet: 100 Baht (3 EUR)
  • Timp de vizitare: 2 ore
 • Wat Arun – Templul Apusului. Acesta trebuie vizitat după amiaza, oferă o priveliște spectaculoasă a amurgului.
  • Program: zilnic, 08:30-17:30
  • Preț bilet: 100 Baht (3 EUR)
  • Timp de vizitare: 1 ora
 • Casa Jim Thompson – Un comerciant de mătase îndrăgostit iremediabil de această zonă a lumii a construit o istorie în jurul său.
  • Program: zilnic, 09:00-18:00
  • Preț bilet: 150 Baht (5 EUR)
  • Timp de vizitare: 2 ore
 • China Town – o plimbare în această zonă specială merită!
 • Rooftop Bar – pentru a savura un pahar în decorul unei priveliști deosebite a orașului. Prețurile sunt pe măsura peisajului.
 • Suan Pakkard Palace – un muzeu al satului traditional
 • Zona comercială din partea veche a orașului
 • Piețele plutitoare sunt o parte esențială a culturii tailandeze. Din păcate, ele se află în jurul capitalei, o vizită la una din ele durează aproape întreaga zi.

Transport

Metroul deservește bine călătorii, dar am folosit uneori Uber si vehiculul preferat în această parte de lume: tuk-tuk.

Am încercat de câteva ori plimbarea cu tuk-tuk. Este o aventură interesantă, însă vă puteți aștepta să coste chiar puțin mai mult decât Uber, cu toată negocierea, iar poluarea și căldura le inhalați din plin.

Alternativa locală a Uber se numește GrabTaxi și poate fi folosit cu încredere.

Există și taxiuri obișnuite, colorate aprig la care trebuie să menționezi de la urcare să pornească meter-ul.

Mâncare

Tailanda are una dintre cele mai faimoase bucătării. Fie că am mâncat de la vânzătorii ambulanți pe stradă, ori la restaurant, deliciile locale n-au încetat să mă uimească. Nu am încercat să-mi explic savoarea mâncării, doar m-am bucurat de bucate.

Trebuie să vă pregătiți pentru mâncare condimentată și iute, dar foarte gustoasă. În general, sarea lipsește din merinde, însă este înlocuită cu zahăr. Bineînteles, fiind vorba de turiști, dacă specificați de la început chelnerului, mâncarea nu va fi iute sau va fi pregătită în gradul de iute cerut.

La început mi-a fost cel puțin teamă să mănânc de la vânzătorii ambulanți, dar odată ce mi-am ajustat mindsetul și am luat câteva măsuri (nu mâncam dacă mi se părea murdar, alegeam produse gătite la temperaturi înalte, optam pentru gheretele unde erau cei mai mulți clienți și evitam gheața în shake-urile de fructe), am încercat tot ce se putea în materie de gust.

Principalele feluri conțin fructe de mare, pui sau porc. Iar orezul este nelipsit ca garnitură. Cele mai populare feluri de mâncare sunt:

* Tom Yum Soup (supa cu creveti)

* Pad Thai (creveti cu orez)

* Mango sticky rice (desert)

* Shake de mango, etc

La fiecare colț de stradă se vând fructe gata tăiate spre a fi mâncate pe drum. Cele mai populare sunt: mango, pepene roșu sau galben, ananas, etc.

Prețuri:

 • Zbor Bucuresti-Bangkok, FlyDubai: 570 Euro/persoana
 • Cazare Bangkok: 25 – 30 Euro/camera/noapte

În postarea Insulele din Golful Tailandei povestesc despre paradisul din Koh Phangan, Koh Samui, Koh Tao și parcul natural Ang Thong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *